INCREDIBIL, DAR ADEVĂRAT: ANAF percepe taxe de șapte ori mai mari decât veniturile încasate de persoanele fizice
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) percepe contribuţia pentru asigurările de sănătate de şapte ori mai mare decât venitul încasat de persoanele fizice, după cum a informat Gazeta de Sud.
Persoanele fizice, care au obținut în 2015 venituri modice de 40-50 de lei, au primit, înainte de Sărbătorile Pascale, decizii de impunere în valoare de 348 de lei. Acestea figurează la ANAF cu datorii reprezentând „Venituri din investiţii”, adică venituri din dobânzi bancare, din mici premii, câştiguri la jocuri de noroc, din titluri de valoare etc. obţinute în anul 2015, pentru care datorează contribuţia la asigurările de sănătate în sumă de 58 de lei pe lună pentru perioada iulie-decembrie 2015.
În toate deciziile de impunere, baza de calcul a Fiscului este suma de 1.050 de lei, adică salariul minim pe economie valabil în anul 2015, la care se calculează contribuţia la sănătate de 58 de lei pe lună. Prin urmare, toate persoanele trebuie să plătească 348 de lei.
Astfel, o tânără din Craiova, care a participat în 2015 la un sondaj pentru o companie privată a obținut un venit de 50 de lei, iar acum trebuie să plătească o contribuţie la asigurările de sănătate de 348 de lei. Totodată, o altă persoană care a vândut în 2015 o baterie la fier vechi pentru care a încasat 50 de lei s-a trezit în 2019 cu decizie de impunere de la ANAF și trebuie să achite tot 348 de lei.
În aceeași situație se află și persoane care muncesc în străinătate, dar și persoane cu handicap sever. Toți contribuabilii susțin că nu au fost înștiințați că datorează ceva statului.
Ce spune Fiscul?
În vechiul Cod de Procedură Fiscală valabil până în anul 2015, coroborat cu un ordin de ministru, exista o prevedere care obliga ANAF să îi anunţe pe datornici în interval de trei luni de la data la care apare o datorie către instituție că au de plată o obligaţie fiscală restantă. Din noua legislaţie fiscală valabilă din 2015 a dispărut, însă, această prevedere.
Orice debit către ANAF are o perioadă de prescripţie de cinci ani. Reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj spun că debitele sunt în perioada de prescripţie, conform art. 110 din Legea privind Codul de Procedură fiscală și din acest motiv contribuabilii nu au fost anunțați.
Contribuţia pentru asigurările de sănătate se „datorează şi de către persoanele care realizează venituri din investiţii, din premii şi câştiguri din jocuri de noroc, operaţiunea de fiducie, precum şi alte surse”, a informat AJFP Dolj.
Drept urmare, persoanele care nu realizau în 2015 venituri de natura indemnizaţiei de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei, precum şi persoanele care obţineau atunci venituri ca „întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale; membrii întreprinderii familiale; persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice; persoanele care realizează venituri din profesii libere”, persoanele care au realizat venituri din activităţile agricole, din silvicultură şi piscicultură au datorat în acel an contribuţii la asigurările sociale de sănătate (CASS).
„În categoria «Venituri din investiţii», potrivit legislaţiei existente la acea dată, se regăseau: dividende, venituri impozabile din dobânzi, venituri din transferul titlurilor de valoare (acţiuni – n.r.), venituri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare, venituri din lichidarea unei persoane juridice”, precizează AJFP Dolj.
Contribuția la sănătate trebuie plătită inclusiv cetăţenii care lucrează în alt stat, dar care au obţinut în ţară, în 2015, venituri din dobânzi, de exemplu, şi care nu şi-au mutat reşedinţa fiscală pe teritoriul statului în care lucrează.
Care este situația la Brașov
În acest an, la nivelul AJFP Braşov au fost emise pentru persoanele fizice decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile aferente anului 2014, urmând a fi emise în perioada următoare şi pentru anii 2015-2017, arată datele transmise recent de instituție la solicitarea „Transilvania Expres”.
De asemenea, s-au emis decizii de impunere din oficiu pentru impozitele, taxele şi contribuţiile cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, pentru un număr de 220 de contribuabili.
„Emiterea deciziilor de impunere s-a efectuat şi se efectuează doar în termenul de prescripţie conform prevederilor Titlului V «Stabilirea creanţelor fiscale» – Capitolului VI «Prescripţia dreptului de a stabili creanţe fiscale» din Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, şi a prevederilor Titlului VI «Stabilirea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat» – Capitolul II «Prescripţia dreptului de a stabili creanţe fiscale din Ordonanţa nr. 92/2003, republicată privind Codul de Procedură Fiscală, pentru perioadele anterioare anului 2016»”, arată AJFP Braşov.
Toate deciziile de impunere emise de organul fiscal au fost comunicate contribuabililor conform procedurii prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează, potrivit unor surse avizate, să pregătească în viitor un ordin prin care să fie scutiți de plata contribuției de 348 de lei pe 2015 toți contribuabilii care au avut în acea perioadă venituri mai mici sau egale cu suma respectivă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.