Începe cea mai mare investiție din ultimii ani la Brașov
Începe cea mai mare investiție din ultimii ani la Brașov. Este vorba despre construirea fabricii de componente electronice a companiei germane Diehl, cea mai mare investiție din ultimii ani în facilități de producție, care se face chiar în municipiu. Obiectivul companiei germane este să deschidă fabrica până în 2024, iar până în 2027 să aibă 600 – 650 de angajați.
Reprezentanții companiei germane Diehl Controls, în parteneriat cu compania de investiții în parcuri industriale și logistice, CTP, au pus piatra de temelie a viitoarei fabrici de sisteme electronice care va fi construită la Brașov pe DN 13 (B-dul Griviței), între magazinul Black Sea și compania Varta. Pe lângă Wangen im Allgäu și Namysłów din Polonia, Brașov va deveni cel de-al treilea hub de producție din Europa pentru Diehl Controls.
Această investiție va ajunge la aproximativ 40 de milioane de euro, în două etape, și va asigura aproximativ 600 de locuri de muncă, la care se pot adăuga alte 100 – 150 de locuri de muncă în partea de cercetare și dezvoltare a companiei.
Brașovul a fost ales din 20 de orașe europene
Conform directorului financiar al Diehl Controls, Josef Fellner, Brașovul a fost selectat în urma unei evaluări făcute asupra a 20 de orașe din Europa. Printre factorii care au contribuit la alegerea Brașovului se numără faptul că are o infrastructură foarte bună, iar România, ca parte a UE, beneficiază de o stabilitate solidă atât din punct de vedere economic, cât și politic. Mai presus de toate, Diehl Controls a fost convins de pregătirea de înaltă calificare din Brașov, care se realizează printr-un sistem de învățământ dual.
„Aceasta este a șasea fabrică de producție pe care o avem și a treia din Europa. Pentru a putea crește capacităților de producție ale Diehl Controls, această investiție este importantă, deoarece, în acest moment, nu putem îndeplini toate solicitările clienților noștri. Vom începe cu 4 produse, care sunt deja în portofoliul nostru și vom extinde portofoliul nostru cu sisteme produse doar de fabrica din Brașov, atât sisteme electronice pentru de pompe de căldură, cât și sisteme electronice standardizate IATF (International Automotive Task Force) pentru industria auto. Vorbi de sisteme necesare industriei auto pe care le vom produce doar aici, la Brașov. Și, astfel, și prin aceasta puteți vedea importanța Brașovului pentru noi“, a precizat Josef Fellner, director financiar al Diehl Controls.
Atu: dezvoltarea învățământului dual
Punerea pietrei de temelie s-a făcut în prezența primarului Allen Coliban și a președintelui Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), Rareș Burlacu. Edilul a vorbit despre importanța acestei investiții pentru dezvoltarea orașului și beneficiile directe pe care construirea acestei fabrici le va avea asupra comunității.
„Această investiție este foarte importantă, mai ales că este prima investiție de o asemenea dimensiune, de 40-50 de milioane de euro, în ultimii șapte ani de zile. Este o investiție care se va realiza în zona de nord a Brașovului, o zonă pe care o dezvoltăm și din punct de vedere al infrastructurii, în imediata apropiere se va construi noul pasaj către zona rezidențială a cartierului Tractorul. Este o investiție care se concentrează pe un segment industrial cu valoare adăugată mare, fiind vorba de componente electronice, dezvoltând totodată și componenta de cercetare-dezvoltare. Vor fi 600 de locuri de muncă, dar și 100-150 de locuri de muncă în cercetare-dezvoltare, lucru care adaugă la oferta pieței de muncă și contribuie la dezvoltarea acesteia într-un sector specializat. Totodată, este o investiție care încurajează și dezvoltă și învățământul dual. Suntem parteneri împreună cu Diehl Controls în dezvoltarea învățământului dual și în proiectul de campus pentru care am obținut finanțare din PNRR. Din toate aceste motive, dar și pentru că este o investiție localizată în interiorul limitelor teritoriale ale municipiului Brașov, asta-însemnând taxe locale la bugetul local, acest moment este un motiv de bucurie pentru noi toți. Bun venit Diehl Controls în Brașov, Brașovul este deschis pentru investiții”, a declarat primarul Allen Coliban.
Producția va începe peste un an
Valoarea investiției de la Brașov pentru construirea acestei fabrici, în suprafață de 18.000 de metri pătrați, se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro.
Diehl Controls România va produce aici până la douăsprezece milioane de sisteme electronice anual până la sfârșitul anului 2027, inclusiv pentru pompe de căldură. Potrivit reprezentanților companiei, un alt obiectiv va fi producția de sisteme electronice standardizate IATF (International Automotive Task Force) pentru industria auto, fabrica din Brașov fiind prima dintre cele deținute de DIEHL Controls care va produce componente pentru industria auto.
Diehl Controls România intenționează să angajeze între 500 și 600 de persoane până la sfârșitul anului 2027. Compania caută o varietate de lucrători, de la angajați pentru producție la ingineri pentru cercetare și dezvoltare și până la angajați cu experiență în managementul afacerilor. Până la începerea producției, în vara anului 2024, vor fi instruiți peste 100 de angajați, în principal în producție. Pregătirea lor va avea loc în avans la unitatea de producție din Polonia, oferind o oportunitate de învățare excelentă.
Pentru construirea acestei fabrici, Diehl Controls colaborează cu dezvoltatorul proiectului, CTP România, care construiește fabrica în conformitate cu specificațiile tehnice, comerciale și juridice individuale și apoi o închiriază către Diehl Controls România. Instalațiile de producție inovatoare precum și birourile moderne sunt standard, la fel și climatizarea completă a tuturor spațiilor. Clădirile sunt izolate foarte eficient și echipate cu panouri fotovoltaice instalate pe acoperiș. Pompele de căldură sunt proiectate astfel încât încălzirea să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2.
Diehl Controls face parte din grupul Diehl Group, activ la nivel mondial, și are sediul central în Wangen im Allgäu, în sudul Germaniei. Cu peste 3.500 de angajați la nivel mondial, compania dezvoltă și produce sisteme și circuite electronice pentru produse electrocasnice, respectiv mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase sau frigidere, precum și pentru sisteme HVAC/R (tehnologie de încălzire, ventilație, aer condiționat și refrigerare) sau sisteme de gestionare a bateriilor (BMS).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Serios: a pus musiu Coliban mana pe lopata? A pus! Deci? Sa nu mai ziceti ca nu a avut servici.
De ras: au bagat-o un pic si pe oengista in poza? Au bagat-o. Deci? Deci?