Economic

În zona Brașovului, Regia Pădurilor Kronstadt va înființa un centru de reabilitare a urșilor din România

Acolo, puii de urs nu vor simți prezența omului și vor fi crescuți pentru a fi eliberați în sălbăticie.

 

Cel mai complex centru de reabilitare a urșilor din România va funcționa în fondul forestier administrat de Regia Pădurilor Kronstadt din Brașov. Acesta face parte dintr-un proiect mai amplu privind gestionarea populației de urs din România, implementat la nivelul întregii țări de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (lider de proiect), în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A., Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Finanțarea proiectului va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020.

„Este un proiect pe care l-am pregătit de multă vreme”

Centrul de reabilitare a urșilor va fi amenajat în Valea Timișului și a fost propus de Regia Pădurilor Kronstadt care a pus la dispoziție și terenul aferent, după ce a obținut acordul Consiliului Local Brașov. Capacitatea acestui centru va fi de aproximativ 60 de exemplare, iar aici vor fi aduși pui de urs, ursoaice cu pui și masculi maturi, care creează probleme în zonele locuite și nu mai pot fi relocați, din cauza comportamentului deviant.  Centrul se va întinde pe o suprafață de 61,18 hectare și va fi compus din mai multe compartimente. 

Primul dintre compartimentele centrului va fi cel de carantină, în care animalele aduse aici vor fi ținute 30 de zile, așa cum prevede legislația în vigoare. Un alt compartiment va fi destinat puilor orfani. Aici, urșii vor fi îngrijiți astfel încât să poată fi eliberați. Practic, se va evita pe cât posibil contactul acestora cu îngrijitorii. Chiar și hrănirea se va face astfel încât animalele să nu simtă prezența omului în preajmă. După ce urșii vor crește, ei vor fi eliberați și se vor putea descurca singuri. Un alt compartiment va fi destinat ursoaicelor cu pui, care sunt capturate după ce ajung să creeze probleme în zonele locuite. Acestea, în funcție de antecedente și de alți factori stabiliți de specialiști, ar putea fi eliberate după o perioadă. Va exista și un compartiment destinat masculilor maturi, care sunt capturați după ce ajung să devină o problemă pentru zonele locuite de oameni și nu mai este posibilă relocarea lor din cauza comportamentului deviant.

„Noi am încărcat în urmă cu aproape două săptămâni pe platforma electronică destinată acestui proiect documentația tehnică aferentă centrului. Acum, având în vedere că este vorba de un proiect implementat prin Programul Operațional Infrastructura Mare, dosarul este evaluat de Ministerul Fondurilor Europene, care, în funcție de analiza pe care o face, ne poate solicita eventuale clarificări. Acest centru este un proiect pe care l-am pregătit de multă vreme și sper ca în scurt timp să fie semnat contractul de finanțare”, au declarat specialiștii din cadrul regiei.

Scopul principal al acestui centru de reabilitare este de a rezolva problema conflictului om-urs. Concret, prin intermediul acestui centru sunt rezolvate situațiile în care viața omului este pusă în pericol, așa cum, din păcate, se întâmplă la Predeal. Totodată, la acest centru vor fi aduse și exemplare care nu mai pot fi relocate din cauza faptului că, de multe ori, administratorii fondurilor cinegetice nu își dau acordul să primească urși care s-au obișnuit să intre în localități.

Estimarea Ministerului Mediului: contractul de finanțare va fi semnat în august sau septembrie

În 6 iulie, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a fost în vizită la Brașov, iar în timpul unei conferințe de presă a anunțat că dosarul acestui proiect a fost depus la Ministerul Fondurilor Europene, iar în luna august sau septembrie se va semna contractul de finanțare. pentru acest proiect. Valoarea estimată a întregului proiect este de 10 milioane de euro, din care 1,9 milioane de euro reprezintă costul centrului de reabilitare a urșilor de la Brașov. Din cele 1,9 milioane de euro, Regia Pădurilor Kronstadt va asigura o cofinanțare, reprezentând 0,02% din valoarea eligibilă, plus TVA-ul aferent investiției.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button