Economic

In pericol – Mediul de afaceri romanesc, tot mai vulnerabil!

  • logomytex.png
 

Denominarea, preturile sporite la utilitati, modificarile Codului Fiscal, politicile guvernamentale improvizate si conditiile impuse de FMI au cazut ca un trasnet asupra economiei romanesti. In aceste conditii, mediul de afaceri a ajuns sa fie tot mai vulnerabil si mai instabil. In numai doi ani si jumatate, mai mult de 50% din IMM-urile romanesti vor da faliment . Declaratia apartine presedintelui Uniunii Nationale a Patronatelor din Romania, Marian Petre Mihut. Acesta sustine ca IMM-urile nu vor putea rezista pe piata cu preturi exorbitante la utilitati. Ele au reusit sa supravietuiasca pana acum, deoarece au incalcat legea prin evaziune fiscala si au acceptat munca la negru. Insa, din ianuarie 2007, data la care Romania s-ar putea sa adere la UE, acest lucru nu va mai fi posibil . De aceeasi parere sunt si reprezentantii Uniunii Nationale a Industriasilor din Romania (UGIR), care afirma ca majorarea preturilor la utilitati va scadea rentabilitatea investitiilor in Romania si va determina falimentarea multor societati .

Lipsa strategiei fiscale, ingrijoratoare
Opinia reprezentantilor celor doua organizatii nu este insa impartasita de presedintele Fundatiei pentru Promovarea Intreprinderior Mici si Mijlocii (FPIMM) din Brasov, Mircea Suman. El sustine ca, deocamdata nu se pune problema falimentarii IMM-urilor. Economia romaneasca mai are inca resurse sa supravietuiasca chiar si in conditiile majorarii preturilor la utilitati. Cel mai ingrijorator lucru pentru mediul de afaceri romanesc este ca nu a fost adoptata inca o strategie fiscala pe termen lung, care sa permita agentilor economici sa-si gestioneze activitatea. In plus, mediul concurential, un factor decisiv in dezvoltarea economiei, lasa de dorit, deoarece coruptia este cea care troneaza. Una peste alta, guvernul a decis sa demisioneze, lucru care a generat o confuzie si mai mare in toate sectoarele de activitate, fiindca factorul politic influenteaza direct evolutia economica a unui stat. Caci una este sa se adopte o politica social-democratica, alta este cea liberal-democrata . Suman a mai adaugat ca la toti acesti factori care perturba evolutia economiei se adauga si decizia Bancii Nationale a Romaniei de a limita accesul la creditele de consum. Desi masura BNR vizeaza in mod direct consumatorul de rand, aceasta va avea repercusiuni majore asupra unor categorii de agenti economici. Limitandu-se accesul la imprumuturi, va scadea indirect si cererea de cumparare a unor marfuri. In consecinta, producatorilor respectivi le va scadea profitul , a mai explicat Suman.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare