Impozitele locale cresc cu 50%
Impozitele locale cresc cu 50%.
Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă. El a precizat că decizia a fost luată în cadrul coaliției de guvernare.
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, chestionat despre amendamentul depus de senatorii din coaliţie privind creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie.
Primul ministru a mai spus că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată. Asta după ce autorităţile locale au atenţionat că ar fi imposibil de realizat până la finalul anului 2022.
Decizia luată în coaliția de guvernare
„Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei. A fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor. Fiecare dintre dumnealor a venit şi a ridicat problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie de demersuri tehnice. Anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale. La nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului. De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată. În schimb, se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum”, a declarat premierul Nicolae Ionel Ciucă într-o conferinţă de presă.
Impozitele locale cresc cu 50%.
La rândul său, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a relatat că senatorii PSD şi PNL au depus un amendament la Ordonanţa 16/2022. Acesta are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.
„Ordonanţa 16 este în dezbatere parlamentară, la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament. În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene. Acestea sunt de acord cu această abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament. De fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate”.
Chestionat cu cât ar putea creşte impozitele, ministrul a răspuns, potrivit digi24.ro, că nu e neapărat necesar să fie majorate. Asta pentru că în grila aprobată în 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.