Guvernatorul BNR, despre deficitul public: „Nu trebuie să stai la limita de 3%, ci să încerci să te situezi mai jos”
Guvernul a menținut în anul 2017 deficitul bugetar sub nivelul de referinţă de 3%, fapt care a dus la ținerea ponderii datoriei publice în PIB sub 40%. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susține, însă, că este foarte important să nu se stea la această limită.
„Faptul că ţinem datoria publică sub 40% este un lucru bun, dar mai puţin bun este faptul că acest 3% este pe un nivel extrem de mare, comparativ şi istoric, al creşterii economice. În consecinţă, deficitul structural, cum se calculează el, este o mărime mai puţin vizibilă, să spunem aşa, dar economiştii o calculează, a crescut de la 2,2% la peste 3% şi aceasta este sensibil superioară obiectivului pe termen mediu de 1%. Noi credem aici, la Banca Naţională, că nu predicăm în pustie spunând că politica fiscală nu trebuie să fie prociclică. Trebuie să fie, când ai asemenea creşteri economice, să nu stai la limita de 3% a deficitului public, ci să încerci să te situezi mai jos”, a explicat Mugur Isărescu, în conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.
Majorarea deficitului structural în 2017 a fost însoţită şi de o structură defavorabilă investiţiilor publice. Din acest motiv, investiţiile publice trebuie să crească mai mult, pentru că acesta este un factor esenţial al dezvoltării economice pe termen lung, a arătat oficialul BNR.
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat, recent, că execuția bugetului general consolidat, pe baza datelor operative de execuție, pe anul 2017 s-a încheiat cu un deficit de 24,3 miliarde de lei, respectiv 2,88% din PIB, sub ținta anuală stabilită de 2,96% din PIB.
Citiți și:
MFP. Deficit bugetar de 24,3 miliarde de lei, înregistrat în 2017
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.