Gusturile se descoperă la Bistro de l’Arte, la Brașov, loc preferat de gurmanzi și turiștii străini
De mică, Oana Irina Coantă, Chef Manager Bistro de l’Arte, a stat cu degetele în mâncare. Mama sa, ziaristă de teren, îi telefona: „Vezi că e un pui în frigider, faci tu ceva de mâncare? Supă şi încă ceva?”. A fost mereu pasionată de secretele din spatele mâncărurilor bune. A crescut cu gusturi și mâncăruri amestecate, ardelenești, săsești, ungurești. A plecat din orașul natal Victoria la școală, la Brașov și apoi la facultate, la București.
Prima firmă a avut-o în facultate, împreună cu prietenul ei, și făcea consultanță de imagine. „Pe vremea aia nu se prea știa cu ce se mănâncă PR-ul, dar nu ne-a mers rău. La mine în familie nu au fost oameni cu dorință de antreprenoriat, dimpotrivă”, spune ea.
S-a întors la Brașov și apoi i s-a oferit să deschidă un bistro, începând astfel o carieră în domeniu din anul 2000. Anii de început au fost grei, dar Oana a perseverat și a făcut cursuri de bucătar, cofetar și patiser, ajungând la statutul de formator. A fost desemnată Femeia bucătar a anului 2019 în ediția pentru România a cunoscutului ghid pentru restaurante Gault&Miilau.
De-a lungul anilor a adus pe masă, cu dăruire, rețete vechi, uitate, a inventat mâncăruri, deoarece crede că rețetele nu sunt fixe și gusturile se descoperă. Astfel, Bistro de l’Arte din Brașov a devenit o atracție culinară pentru gurmanzii din toata țara și pentru turiștii străini.
A hrănit, împreună cu echipa sa, mii de oameni, la evenimente publice sau private.
A lucrat în vârf de munte, în castele, conace, curți de biserică, beciuri, bucătarii mici sau foarte mari. Nopți nedormite, mii de kilometri, sute de farfurii.Nu prea face concesii. Crede cu tărie că fiecare dintre noi este destinat să facă ceva anume, că suntem buni fiecare pe o altă direcție, că suntem liberi să ne îndreptăm spre oamenii, clienții, gusturile și locurile pe care le alegem de bunăvoie.
Cele mai grele obstacole ca antreprenor au fost pentru ea instabilitatea legislativă și dubla măsură.
„Când alegi să funcționezi corect, te duci greu înainte printre toate piedicile. Am învățat să fiu la curent cu tot ce se schimbă și să mă adaptez. Cum nimic nu mi se pare o tragedie, le iau cum vin și aleg ce e bun”, spune Oana.
Idealul de business pentru Oana este o afacere mică, nesupusă presiunii de program, unde să aibă libertatea să pună în practică idei de care să se bucure oameni curajoși și curioși.
„Ideile mele sunt, de multe ori, ieșite din linia comună, de aceea am nevoie de un public deschis la minte”, afirmă Oana Coantă.
Secretul longevității afacerii sale pe piața Horeca este constanța calității împletită cu permanenta inovare și puterea de adaptare la toate schimbările. În pandemie a aplicat aceeași „rețetă”, și anume a schimbat strategia pe parcurs și a ales să meargă înainte cu mai puțin, dar foarte bun.
Ea crede că un antreprenor trebuire să aibă liniște în cap, să își dozeze puterea de muncă, să știe că un pas înapoi poate duce la doi pași înainte, să se înconjoare de oameni care știu ce nu știe el și să nu se panicheze indiferent ce se întâmplă.
Antreprenorii au nevoie de încurajare, de sprijin, iar afacerea Oanei este apreciată și susținută de ING Bank România. Nina Raducan, Relationship Manager SME, consideră că principalele provocări pentru antreprenorii de IMM-uri din regiunea pe care o gestionează sunt legate de menținerea și dezvoltarea afacerii lor.
„Dezvoltarea este în ADN-ul antreprenorilor, astfel că sunt în permanentă căutare de soluții financiare, comerciale, umane, care să-i ajute să obțină acest deziderat”, spune Nina.
Orice dezvoltare se face pe o fundație solidă, astfel că o altă provocare este de legată de menținerea parteneriatelor existente cu clienții, furnizorii, salariații, apreciază reprezentantul ING.
Anul 2020 a fost unul cu totul deosebit, din cauza pandemiei, iar solicitările adresate ING din partea antreprenorilor au fost în continuare legate de finanțare pentru menținerea afacerilor.
„Noi am reușit cu succes, cred eu, să oferim soluții de finanțare potrivite pentru investiții sau capital de lucru, care au oferit clienților puțină predictibilitate în acest mediu plin de incertitudini. De asemenea, am reușit să oferim clienților existenți impactați direct de pandemia Covid-19 soluții financiare adecvate, care să-i ajute sa depășească această perioadă incertă. Rezultatul se datorează faptului ca antreprenorii au fost deschiși la un dialog sincer privind provocările prin care trec afacerile lor”, afirmă Nina Raducan.
Acest material face parte dintr-o campanie derulată de ING Bank România. Află poveștile frumoase ale afacerilor locale precum Bistro de l’Arte, despre cum a început totul – din prietenie, pasiune, ambiție sau familie. Cum și-au îndeplinit visul sau cum și-au urmat pasiunea. Cine le-a sărit în ajutor sau i-a urmat în această aventură. Pentru că fiecare afacere locală merită să-și scrie povestea mai departe.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.