Economic

Gură de oxigen pentru orașul Victoria – județul Brașov / Investiție de circa 400 de milioane de euro pentru producerea de pulberi pentru muniție

Gură de oxigen pentru orașul Victoria – județul Brașov.

În contextul războiului din Ucraina și a amenințării rusești, Comisia Europeană a aprobat, de curând, finanțarea, cu 513 de milioane de euro, a 31 de noi investiții în dezvoltarea capacităților de producție de muniție. Toate cele 31 de noi investiții vor permite industriei europene de Apărare să își sporească capacitatea de producție de muniții la 2 milioane de proiectile pe an, până la sfârșitul anului 2025. Cele 31 de contracte de finanțare ar putea fi semnate în mai, așa cum a informat Europa Liberă.

Unul dintre proiecte va permite construirea de pulberi pentru muniție în România, la Victoria, în județul Brașov.

Proiectul din România – pentru care Comisia Europeană a aprobat alocarea a 47 de milioane de euro – a fost depus de compania germană Rheinmetall și de ROMARM, o companie Ministerului Economiei.

Gură de oxigen pentru orașul Victoria – județul Brașov

Circa 400 de milioane de euro ar urma să fie investiți la Victoria, în fabrica de pulberi. O parte din bani vor veni de la Comisia Europeană, iar investiția va fi derulată de ROMARM și de concernul Rheinmetall, care a achiziționat, deja, pachetul majoritar la Uzina Mecanică Mediaș, ce produce vehicule militare. De asemenea, compania germană are la Satu Mare o unitate de service pentru tancurile Leopard, potrivit PRO TV.

Gură de oxigen pentru orașul Victoria – județul Brașov

La Victoria a functionat, timp de mai bine de 50 de ani, fabrica de pulberi Pirochim. Este în conservare din 2004, dar mai are 70 de angajați, care au grijă de instalații. Pentru orașul de la poalele Munților Făgăraș, revitalizarea fabrici de pulberi ar însemna o importantă gură de oxigen.

În acest sens, Camelia Bertea, primarul orașului Victoria, a declarat pentru sursa citată: „Se vor genera foarte multe locuri de muncă. Practic, e șansa noastră, șansa unui oraș mic aflat pe o pantă descendentă”.

ROMARM, despre Pirochim Victoria

ROMARM a furnizat date interesante despre Pirochim Victoria.

Istoria fabricii a început înainte de Al Doilea Război Mondial, când statul român a decis să construiască o fabrică de arme. În 1936, Ministerul Armamentului a numit o firmă germană să proiecteze și să construiască o fabrică pentru producția de pulbere fără fum. Un an mai târziu, un decret regal a stabilit locația și statutul legal pentru începerea lucrărilor, care a fost oprită în 1942, din cauza războiului.

Decretul nr. 2849 din 23 august 1949 a denumit platforma Fabricii Ucea și după aceea au fost reluate lucrările.

Inițial s-au făcut doar produse speciale, dar în timp au fost asimilate noi substanțe chimice. În 1991, guvernul a decis să separe produsele speciale de restul fabricii și a transformat această parte într-o filială a Rompiro Făgăraș.

Astăzi, fabrica de produse speciale se numește Pirochim Victoria și este o filială a Companiei Naționale ROMARM.

Inițial, s-a vehiculat că în Făgăraș se vor produce pulberi militare, în urma finanțării venite de la Comisia Europeană și Rheinmetall – Detalii, AICI.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button