GFSI 2018. România, pe locul 38 în lume în clasamentul privind securitatea alimentară
România se situează pe locul 38 în lume în ceea ce privește securitatea alimentară, potrivit clasamentului „Global Food Security Index 2018” (GFSI), realizat de Corteva Agriscience, Divizia de Agricultură a DowDuPont, şi Economist Intelligence Unit (EIU).
Țara noastră a obținut un scor total de 68,9 puncte, înregistrând o îmbunătăţire cu un punct faţă de anul 2017.
În premieră, Singapore a ocupat prima poziţie în GFSI 2018, grație creşterii de aproximativ 30% a PIB-ului pe cap de locuitor în intervalul 2012-2018, precum şi ponderii de 6,9% a cheltuielilor medii alocate de o gospodărie pentru achiziţia mâncării.
Pentru al doilea an consecutiv s-a consemnat o scădere a poziţiei Statelor Unite în GFSI. SUA au ocupat în intervalul 2012 şi 2016 prima poziţie, dar anul acesta sunt pe poziţia a treia, la egalitate cu Regatul Unit.
„Scăderea reflectă o rată lentă de implementare a unor îmbunătăţiri comparativ cu alte ţări, fără a se înregistra o diminuare a punctajului general al ţării (85 de puncte în 2018, faţă de 84,6 în 2017). Din anul 2016, SUA a înregistrat un scor mai mic la capitolul stabilitate politică, fapt care a împiedicat evoluţia securităţii alimentare în intervalul 2016 şi 2018. Ameninţarea venită cu impunerea unor bariere comerciale poate determina o creştere a preţului alimentelor, ceea ce va afecta în continuare punctajul SUA”, arată raportul.
Criteriile de notare a ţărilor din GFSI sunt stabilite în urma analizei dinamicii sistemelor alimentare şi efectelor globale ale schimbărilor de mediu. GFSI este primul instrument de examinare a siguranţei alimentare din perspectiva accesibilităţii, disponibilităţii şi calităţii hranei din 113 ţări.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.