Economic

Fost secretar de stat în MFP: „În loc să ne creștem PIB-ul potențial, noi creștem pensiile și salariile bugetarilor”

 

România ar trebui să se concentreze, în momentul de față, pe creșterea PIB-ului potențial și nu pe majorarea pensiilor și salariilor bugetarilor, susține Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, într-un interviu acordat pentru Ziare.com.

„Și în loc să ne concentrăm pe sănătate, educație și investiții în infrastructură, în loc să ne creștem PIB-ul potențial, noi creștem pensiile și salariile bugetarilor. Nu creăm condițiile pentru a crește numărul de salariați, ci asistăm cu iresponsabilitate la plecarea a 3 milioane de oameni în 10 ani. Am ajuns de la 9 milioane de salariați la 5 milioane, dintre care 2 milioane sunt la salariul minim pe economie. Nu este o întâmplare lucrul acesta”, a declarat Gabriel Biriș.

În opinia sa, România este la ora actuală o țară cu trei viteze. „Cum să atragi producție în Moldova când pentru a exporta de acolo pe piețele UE camionul face două zile până la graniță în loc să facă 7 ore? Eventual te duci în Transilvania, că e mai aproape. Ne plângem de Europa cu două viteze, dar noi avem deja România cu 3 viteze (1 – București, 2 – Transilvania, 3 – restul țării)”, a explicat oficialul.

Mai mult decât atât este îngrijorător faptul că țara noastră nu mai investește în educație, iar oamenii de afaceri au dificultăți în găsirea de personal calificat. „Au început producătorii mari să-și facă propriile școli de meserii, ceea ce nu e rău, dar asta rezolvă doar probleme punctuale, privații nu pot rezolva problema la nivel național. Pentru asta avem stat, plătim impozite”, a arătat Gabriel Biriș.

Dezvoltarea este un element esențial, mai ales atunci când sunt avute în vedere cheltuieli foarte mari, cum sunt cele legate de salarii și pensii. „Sistemul nostru de pensii e de tip Caritas, o schemă Ponzi care depinde de contribuitori. Pensionarii cred că își primesc banii din contribuțiile plătite. Greșit! Banii lor au fost «mâncați» de cei în plată atunci, iar pensiile de azi sunt plătite din ce plătesc cei care muncesc azi. Mâine va fi la fel. Asta se numește solidaritate inter-generațională, de pe vremea lui Bismarck, când însă speranța de viață era mică și natalitatea mare. Acum e invers”, a subliniat oficialul.

Comisia Europeană a avertizat, recent, că România ar putea ajunge în situația Greciei, din cauza măsurilor luate de Guvern. Gabriel Biriș împărtășește această idee, dar afirmă că „noi nu avem istoria de capital a Greciei, grecii au active în afara țării, ei ca popor se descurcă. Guvernul lor are probleme. Grecii au turism, și-au făcut ceva infrastructură, noi putem ajunge în genunchi cu mult mai ușor decât ei”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button