Economic

Finanțări pentru înființarea și dezvoltarea de activități non-agricole în zone rurale

  • finantari.jpg
 

Camera de Comerț și Industrie Brașov a anunțat, ieri, într-o conferință de presă, lansarea spre dezbatere publică a ghidurilor PNDR 2014-2020 referitoare la investițiile în sectorul non-agricol realizate de întreprinderi nou-înființate, dar și cele existente în mediul rural. Prima dintre submăsuri, 6.2, are în vedere sprijinirea facilitării diversificării prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural. Beneficiarii eligibili sunt fermierii sau membrii unei gospodării agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată, microîntreprinderile și întreprinderile mici din spațiul rural nou înființate, care maxim 3 ani fiscali nu au desfășurat activitate, și microîntreprinderile și întreprinderile mici din spațiul rural existente, care își propun activități non-agricole noi. Sprijinul se acordă pentru activitățile prevăzute pentru îndeplinirea obiectivelor din cadrul planului de afaceri. Toate cheltuielile propuse în planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru, capitalizarea întreprinderii și activitățile relevante pentru implementarea corectă a proiectului aprobat, pot fi eligibile, indiferent de natura acestora. Sprijinul public nerambursabil, în cuantum de 100%, cu o valoare de până la 70.000 de euro în cazul activităților productive, servicii medicale, sanitar-veterinare, servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement și alimentație publică, respectiv 50.000 de euro, în cazul altor activități, este acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranșe: 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare și 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maxim trei ani de la primirea deciziei de finanțare. Înaintea solicitării celei de-a doua tranșe de plată, solicitantul trebuie să facă dovada desfășurării activităților comerciale prin producția comercializată sau prin activitățile prestate, în procent de minimum 30% din valoarea primei tranșe de plată. Contribuția publică aferentă sesiunii pentru anul 2015 pentru Submăsura 6.2 este de 44,1 milioane de euro.

Stimularea mediului de afaceri

Cea de-a doua submăsură, 6.4, are ca scop stimularea mediului de afaceri din mediul rural, creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale, dezvoltarea activităților non-agricole existente, crearea de locuri de muncă și creșterea veniturilor populației rurale. Beneficiarii eligibili sunt fermierii sau membrii unor gospodării agricole, care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în zona rurală în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici, cu excepția persoanelor fizice neautorizate, dar și microîntreprinderile și întreprinderile non-agricole mici existente și nou-înființate din spațiul rural. Investițiile pentru producerea și comercializarea produselor non-agricole, investițiile pentru activități meșteșugărești, investițiile pentru infrastructura în unitățile de primire turistică de tip agro-turistice, dar și investițiile pentru producția de combustibil din biomasă în vederea comercializării se numără printre cheltuielile eligibile. Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei ani și nu va depăși 200.000 euro/beneficiar, respectiv 100.000 de euro în cazul transporturilor. Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de 70%. Intensitatea sprijinului public nerambursabil se poate majora până la 90% pentru solicitanții care desfășoară activități de producție, servicii medicale, sanitar-veterinare și agroturism, dar și pentru fermierii care își diversifică activitatea agricolă de bază prin dezvoltarea unor activități non-agricole. Contribuția publică totală aferentă sesiunii pentru anul 2015 pentru Submăsura 6.4 este de 57,2 milioane de euro.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button