EY România: Amnistia fiscală ar trebui să aibă un „caracter excepţional”
Amnistia fiscală ar trebui să aibă un „caracter excepţional” pentru că acordarea unei astfel de restructurări în mod repetitiv riscă să fie contraproductivă.
„Amnistia fiscală ar trebui să aibă un caracter excepţional. Acordarea de amnistii fiscale în mod repetitiv riscă să fie contraproductivă, putând duce la concluzia că neplata obligaţiilor fiscale la termen poate fi o strategie de finanţare. În plus, caracterul excepţional al amnistiei fiscale este întărit şi de întrebările ce pot apărea privind impactul asupra concurenţei. Statul ar trebui să folosească toate pârghiile legale, existente deja, pentru a preîntâmpina nevoia unei amnistii în viitor”, a declarat Costin Manta, senior manager în cadrul Departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică al EY România.
La finalul anului 2018, existau datorii fiscale restante de aproximativ 30 miliarde de lei. Dintre acestea, aproximativ 500 milioane de lei au fost „stinse” în primele patru luni din 2019.
O serie de ţări din Uniunea Europeană au apelat la programe de amnistie similare în ultimii ani, cum ar fi Belgia, Italia, Germania, Grecia, Italia şi Spania, dar şi state precum Australia, Canada şi Statele Unite ale Americii, pentru a atrage la buget creanţele fiscale greu de colectat prin alte mijloace.
Recent, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că autorităţile iau în calcul două scenarii pentru acordarea unor facilităţi fiscale, pentru datorii de peste şi, respectiv, de sub un milion de lei.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.