Economic

Este sezonul! Iată la ce să fii atent înainte să achiziționezi pompe de căldură!

  • caldura1.png
 

Odată cu apropierea iernii, este firesc ca fiecare român să devină preocupat de încălzirea propriei locuințe. Mai ales că, în acest an, pe plan național și european se vorbește foarte mult despre scumpirea prețurilor la curent electric sau gaze și despre dificultățile pe care este de așteptat să le întâmpine o parte dintre consumatorii casnici.

În acest context, alegerea unei pompe de caldura pentru a asigura confortul propriei locuințe se poate dovedi una dintre cele mai inspirate soluții. Iată câteva informații de bază despre acest tip de echipamente, care nu se bucură încă de răspândirea pe care ar merita-o!

Ce este și cum funcționează o pompă de căldură?

O instalație de acest tip produce căldură fără să utilizeze combustibil, folosind în schimb resurse din natură, precum aerul, apa și solul. Căldura este extrasă din mediul înconjurător, folosind principiul de transfer invers, de la o zonă rece la o zonă caldă, cu ajutorul unui compresor. 

Ulterior, căldura creată de pompe de căldură este răspândită în interiorul locuinței, prin intermediul unei instalații cu radiatoare, ventilo-convectoare sau al unui sistem de încălzire prin pardoseală. 

Pe lângă încălzirea locuinței în timpul iernii și a apei menajere pe tot parcursul anului, aceste instalații pot contribui la răcirea locuinței în timpul verii. Ele iau locul unui aparat de aer condiționat, reușind să răcească locuința printr-o inversare a ciclului de extragere a căldurii. 

Principiul de funcționare nu este deloc complicat. La fel ca aparatele frigorifice, în cazul unor pompe de căldură un lichid refrigerant trece prin procese de evaporare, din care rezultă răcirea, și de condensare, din care rezultă căldura. Întregul proces este realizat prin intermediul unui compresor, ce reprezintă componenta principală a instalației.

Tipuri de pompe de căldură

În funcție de sursele de absorbție a căldurii și de modul de instalare, există mai multe tipuri de instalații. Astfel, pompele de căldură aer-apă sau aer-aer extrag căldura din aerul exterior și transferă energia fie unui rezervor de apă, fie aerului din interiorul locuinței.

Instalațiile geotermale, sol-apă sau sol-aer extrag căldura din sol sau din surse similare și o transferă către un rezervor de apă sau către aerul din exterior. 

Există apoi dispozitive hibride, compuse dintr-o pompă obișnuită de tip aer-apă și o centrală termică prin condensare. Acestea pot funcționa în modul hibrid pentru două-trei luni, când temperaturile exterioare sunt mai scăzute, și exclusiv ca pompe de căldură în restul lunilor anului, când valorile de temperatură sunt mai blânde sau chiar ridicate.

O altă opțiune este reprezentată de așa-numitele instalații cu absorbție, care preiau căldura din meciul înconjurător, dar folosesc și combustibil, cu ajutorul a două schimbătoare de căldură. 

Avantajele pe care le presupune utilizarea oricăruia dintre aceste tipuri de instalații sunt multiple. Eficiența energetică este ridicată, lucru care poate fi observat cu ușurință în costul facturilor pentru energia electrică, de până la 5 ori mai mic decât în mod obișnuit. Nu sunt emise nici radiații, nici căldură în exces, ceea ce oferă siguranță în utilizare și sporește durata de viață. 

Profită de beneficiile oferite de pompe de caldura și alege instalația potrivită pentru o iarnă confortabilă, alături de cei dragi!

 

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button