Curtea de Conturi a reclamat BCR BpL și Raiffeisen BpL la DNA. Acestea sunt acuzate de posibile deturnări de fonduri
Curtea de Conturi a sesizat, recent, la Direcția Națională Anticorupție (DNA) băncile de locuințe BCR BpL și Raiffeisen BpL cu privire la posibile deturnări de fonduri și obținere ilegală de fonduri, informează HotNews.ro. Instituția estimează că prejudiciul total în acest caz depășește 328 milioane de lei, aproximativ 80% din suma fiind pusă în seama BCR BpL.
Cele două bănci se apără și susțin că nu au încălcat legea, motiv pentru care fie au acționat în judecată Curtea de Conturi (BCR BpL), fie au contestat în instanță decizia acesteia (Raiffeisen BpL). Astfel, reprezentanții BCR BpL spun că banca a respectat și va respecta mereu legea de funcționare a sistemului de economisire creditare în scop locativ.
„Suntem în proces de a demonstra aceasta în justiție. Am acționat în instanță Curtea de Conturi a României pentru interpretarea proprie, pe care o considerăm fără legătură cu legea. Considerăm că există o înțelegere complet greșită a Curții de Conturi din România asupra modului cum funcționează sistemul de economisire creditare în domeniul locativ (Bauspar). În mod particular, dacă s-ar considera acest tip de interpretare a Curții de Conturi din România (inexplicabil și nemaîntâlnit la nivel european) s-ar trage în mod eronat concluzia că toate sistemele de economisire creditare în domeniul locativ (Bauspar) din Europa «obtin ilegal fonduri», pe când în realitate aceste sisteme funcționează de peste 100 de ani, chiar cu sprijinul guvernelor statelor dezvoltate, precum o schemă de îmbunătățire a condițiilor de locuit ale cetățenilor, indiferent de vârstă și de condiție socială”, susține BCR BpL.
La rândul său, oficialii Raiffeisen BpL afirmă că au respectat toate reglementările în domeniu, iar decizia făcută cunoscută publicului provoacă efecte negative asupra băncii și clienților acesteia. „În opinia noastră, așa cum am arătat și în momentul în care Curtea de Conturi a încheiat acțiunea de control din 2015, Raiffeisen Banca pentru Locuințe a respectat toate legile și reglementările care guvernează funcționarea sistemului de economisire-creditare. Acest sistem, deși mai nou în România, funcționează de altfel în același fel și cu succes în țări dezvoltate din Uniunea Europeană. Am contestat în instanță decizia Curții de Conturi, până în prezent obținând suspendarea acesteia în prima instanță. Din păcate, decizia a fost făcută cunoscută publicului și provoacă deja efecte negative asupra băncii și asupra clienților noștri”, spun reprezentanții Raiffeisen BpL.
Este pentru prima dată când o autoritate a statului reclamă bănci din România la DNA.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.