Economic

Criza tarifelor lui Trump poate fi exploatată în sens pozitiv de România / Analiza unui expert economic

Criza tarifelor lui Trump poate fi exploatată în sens pozitiv de România.

Războiul comercial declanșat de Donald Trump, aşa-zisa operațiune specială prin care administrația de la Washington încearcă să reducă dependența de importuri și să reseteze oportunitățile de investiții în America, poate fi exploatată în sens pozitiv de România, mai ales că expunerea țării noastre este una redusă, arată o analiză realizată de firma de consultanță Frames.

Faptul că avem relații economice mai mult simbolice cu SUA (2,2 mld euro exporturi/1,3 mld.importuri) poate reprezenta, în mod paradoxal, un avantaj al României, din perspectiva impactului războiului tarifelor. În esență, efectele vor fi destul de limitate, de ordinul a maxim 2-3 mld.euro anual, având în vedere expunerea redusă atât în industria auto, cea a mobilei, IT, produse chimice etc. Luați în calcul că România a ajuns să împrumute 1 miliard de euro pe săptămână pentru a-și acoperi găurile din buget.

Criza tarifelor lui Trump poate fi exploatată în sens pozitiv de România

„În aceste condiții și cum noi nu putem negocia cu Washington-ul direct, tarifele vamale fiind o atribuție exclusivă a Comisiei Europene, nu ne rămâne decât să ieșim la vânătoare de investitori. Cum sentimentul de incertitudine este preponderent, țările care vor veni cu oferte investiționale concrete vor avea un avantaj semnificativ într-o mare de probleme”, arată analiza Frames.

„Este absolut necesar ca cei de la Ministerul Economiei, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Guvern și celelalte instituții implicate să construiască un pachet de ofertă pentru investitori – facilități fiscale pentru investitorii greenfield, oferte de concesiune cu tarife zero pentru terenuri din proprietatea publică, un one-stop office pentru aprobarea de autorizații și obținerea tuturor actelor pentru care cei care vor să investească în România”, a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Criza tarifelor lui Trump poate fi exploatată în sens pozitiv de România

„În loc de taxa pe stâlp și cea pe cifra de afaceri a multinaționalelor, ar trebui să venim cu facilități pentru cei care reinvestesc capitalul în active fixe, pentru cei care vor să creeze locuri de muncă în România. Din această perspectivă, sper ca reforma fiscală pregătită de ministrul Finanțelor să anunțe scăderea taxelor, mai ales pe muncă, eliminarea taxelor pe stâlp și cifra de afaceri, alături, bineînțeles, de măsuri concrete pentru a reduce evaziunea fiscală”, a mai spus acesta.

Potrivit studiului Frames privind oportunitățile investiționale din ţara noastră, lansat la finalul anului trecut, România are șanse să atragă investiții de peste 50 de miliarde de euro în următorul deceniu, mai ales în contextul procesului de reconstrucție al Ucrainei și de exploatare a resurselor naturale.

„Dezvoltarea unei legislații favorbabile pentru investițiile în parcuri industriale trebuie să se afle în prim-plan, alături de focusul pe zona energetică – energia electrică și gazele având șanse să devină principalele noastre mărfuri de export în orizontul următorilor 10 ani”, relevă analiza Frames.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre


2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
3 zile în urmă

[…] locale riscă să fie obligate să returneze fondurile europene și fondurile naționale primite și să mai plătească și dobânzi și penalizări. Asta […]

2 zile în urmă

[…] europene nu răspund încă impunerii de către Donald Trump a unor tarife „reciproce” de 20% pentru toate exporturile UE, care au intrat în vigoare […]

Back to top button