Economic

Creșterea salariului minim duce la disponibilizări! / 13 sectoare de activitate sensibile

Creșterea salariului minim duce la disponibilizări!

Majorările salariului minim în ritmul accelerat din ultimii ani sunt nesustenabile, ar decupla câștigurile salariale de productivitate, ar alimenta inflația și ar impacta serios 13 sectoare economice vulnerabile. Acestea sunt concluziile studiului „Politica Salariului Minim în România”, care abordează chestiunea salariului minim european din perspectiva unor considerente fiscale și a particularităților economice ale României, potrivit cursdeguvernare.ro.

„Impunerea unei limite inferioare atât de ridicate, i.e. de 50%, a raportului dintre salariul mediu brut și cel minim, într-un moment în care economia nu a apucat încă să se ajusteze pe deplin la creșterile din ultimul an ale salariului minim, ar putea avea efecte adverse, îndeosebi pe termen scurt și mediu”, a atras atenția studiul organizației patronale.

Creșterea salariului minim duce la disponibilizări!

„România are un număr foarte mare de angajați plătiți la salariul minim sau aproape de minim, aproximativ 35% din numărul de angajați în economie. Acest fapt creează distorsiuni semnificative în economie, la orice modificare a nivelului salariului minim. De exemplu, o creștere de 20% a salariului minim – mai mică decât cea din ultimul an – duce automat la o creștere a salariului mediu cu aproape 8%, în ipoteza puțin probabilă că toate celelalte salarii rămân neschimbate. Astfel, creșterile salariale sunt forțate să se decupleze de fundamentele macroeconomice, putând să avanseze peste rata inflației și a productivității, alimentând inflația”, au precizat cei din patronatul Concordia.

„Salariul minim pe economie din România a avut cea mai rapidă creștere din cadrul Uniunii Europene, de la un nivel foarte scăzut, de 142 de euro în 2010, la 744 de euro astăzi. Acest ritm de creștere nu mai este sustenabil, fără investiții și reforme care să ducă la creșteri la fel de accelerate de productivitate. Suntem aproape de media europeană și la media regională. Pe termen mediu, un raport de 45-50% între salariul minim și cel mediu (unde suntem deja) este o formulă echilibrată, care prezintă mai puține riscuri pentru sănătatea economiei. În același timp, este important să mutăm conversația de la salariul minim brut și nivelul său, la cum facem să păstrăm rata accelerată de creștere a salariilor medii din România prin infrastructură de calitate, productivitate sporită și valoare adăugată mai mare în economie”, a declarat Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, citat într-un comunicat al organizației.

„Nu în ultimul rând, e bine să fim conștienți că, de acum înainte, majorări bruște ale salariului minim, fără măsuri compensatorii de creștere a productivității, vor duce la șomaj în sectoarele mai puțin productive ale economiei”, a mai declarat Burnete.

Creșterea salariului minim duce la disponibilizări!

Primele 13 sectoare în care majorările salariului minim ar putea duce la disponibilizări (din cauza ponderii mari acestor venituri în rândul lucrătorilor lor), conform Concordia:

  • Agricultură, vânătoare, activități conexe
  • Silvicultură, pescuit
  • Fabricarea produselor textile, articole de îmbrăcăminte
  • Prelucrarea lemnului
  • Industrie alimentară, băuturi, tutun
  • Fabricarea mobilei
  • Construcții
  • Comerț cu amănuntul fără vehicule
  • Transporturi terestre și prin conducte
  • Hoteluri și servicii de alimentație publică
  • Activități de poștă și de curierat
  • Activități sportive, recreative, distractive
  • Reparații de calculatoare, de articole personale și de uz gospodăresc.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button