Economic

Consumatorii de energie electrică vor fi obligați să constituie garanţii pentru plata facturilor

 

Peste trei luni, românii ar putea plăti garanţii de câteva sute de lei pentru curentul electric. Măsura este inclusă într-un proiect al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi vizează în special persoanele care s-au dovedit a fi rău platnice. Vorbim despre cei care au cel puţin două facturi neachitate într-o perioadă de un an de zile, dar proiectul se referă şi la cei care fură energie electrică sau nu sunt proprietarii locului de consum.
„Consumatorii de energie electrică vor trebui să constituie garanţii financiare în contul distribuitorilor, pentru a acoperi riscul de neplată a facturilor”, a anunţat, ieri, la Forumul Regional Energetic, Roxana Gheorghe, director în cadrul ANRE. Oficialul a menţionat că proiectul normativ este în dezbatere publică, iar eventualele sugestii şi comentarii se pot transmite la ANRE până la data de 29 iunie 2018.
„Operatorul de distribuţie (OD) are dreptul de a solicita titularilor de contract constituirea garanţiilor financiare, în cazurile prevăzute în contractul pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Solicitarea constituirii de garanţii financiare se realizează de către OD printr-o notificare scrisă, transmisă către titularul de contract, cu confirmare de primire”, arată proiectul citat. Potrivit documentului, „în momentul solicitării de constituire de garanţii financiare, OD informează titularul de contract asupra condiţiilor de actualizare, executare, reconstituire şi restituire a garanţiei financiare”.
Principalele tipuri de garanţii financiare care pot fi constituite în vederea garantării obligaţiilor comerciale asumate de titularul de contract, sunt: Depozit la dispoziţia OD deschis la o bancă, în cuantumul şi cu valabilitatea comunicate de OD; Scrisoarea de Garanţie Bancară emisă de bancă în favoarea OD; Titluri de stat păstrate la o bancă custode, autorizată de Banca Naţională a României; Certificate de depozit păstrate la o bancă custode, autorizată de BNR; Cont Escrow.
„În cazul în care titularul de contract care a constituit o garanţie financiară în favoarea OD nu îndeplineşte obligaţiile de plată faţă de OD în termenele prevăzute în contractul pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice, OD are dreptul: la împlinirea a 60 de zile de la data scadenţei la plată a facturii, să notifice titularul de contract asupra intenţiei de executare a garanţiei financiare; să execute garanţia financiară constituită, în limita obligaţiilor de plată neachitate, în termen de 3 zile lucrătoare de la data notificării menţionate”, se mai arată în proiect.
De asemenea, în cazul în care valoarea debitelor este mai mare decât valoarea garanţiei, aceasta va fi executată, urmând ca restul debitelor să fie recuperate conform legislaţiei în vigoare. „Executarea garanţiei financiare nu exonerează titularul de contract de la plata penalităţilor calculate până la momentul respectiv conform contractului cadru pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice”, mai arată proiectul citat. Cu alte cuvinte, consumatorul care a înregistrat întârzieri la plata energiei va trebui să constituie o garanţie financiară în contul distribuitorului, în cuantum egal cu o valoare medie a facturii din ultimele 12 luni plus valoarea facturii (sau totalul facturilor) întârziate.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button