Consiliul UE a adoptat măsuri de reducere a riscurilor în sistemul bancar
Consiliul Uniunii Europene a adoptat, astăzi, un pachet legislativ care va reduce riscurile în sectorul bancar şi va consolida capacitatea băncilor de a face faţă unor potenţiale şocuri.
Pachetul aduce modificări care consolidează poziţiile de capital şi de lichiditate ale băncilor şi întăreşte cadrul de redresare şi de rezoluţie a băncilor aflate în dificultate (Directiva 2014/59/UE şi Regulamentul nr. 806/2014).
„Astăzi am adoptat un element central al agendei de reformă financiară a Europei. Este o piatră de temelie în aprofundarea uniunii economice şi monetare. De asemenea, aliniază UE la angajamentele sale internaţionale. Ca urmare a introducerii unor măsuri-cheie, cum ar fi indicatorul obligatoriu al efectului de levier pentru toate băncile şi o «capacitate totală de absorbţie a pierderilor» pentru cele mai mari instituţii, capitalizarea băncilor se va îmbunătăţi, acestea fiind mai bine pregătite pentru a rezista la turbulenţele de pe piaţă”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor din România, ţara care deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE.
În urma semnării legislaţiei adoptate în săptămâna care începe la 20 mai, pachetul bancar va fi publicat în Jurnalul Oficial în cursul lunii iunie şi va intra în vigoare 20 de zile mai târziu. Majoritatea noilor norme se vor aplica începând cu jumătatea anului 2021.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.