Consiliul Fiscal avertizează că România ar putea depăşi ţinta de deficit asumată
Ţinta de deficit bugetar asumată de România pentru finalul anului 2019 ar putea fi depăşită şi poate oscila în intervalul 3,4% – 3,7% din PIB, dacă nu vor fi adoptate unele măsuri compensatorii suplimentare credibile, avertizează Consiliul Fiscal, într-o opinie cu privire la proiectul de rectificare a bugetului consolidat şi raportul semestrial privind situaţia economică şi bugetară.
„Consiliul Fiscal apreciază, astfel, că există riscuri semnificative de depășire a țintei de deficit asumate și chiar a nivelului de referință de 3% din PIB pentru deficitul bugetar. În absența adoptării unor măsuri compensatorii suplimentare credibile, intervalul probabil în care se va plasa deficitul bugetar la finalul anului 2019 este cuprins între 3,4% – 3,7% din PIB”, se arată în document.
Evoluţia economiei este influenţată atât de evenimentele de pe plan intern, cât şi de cele de pe plan extern.
„Politica fiscal-bugetară comportă riscuri importante generate pe plan intern de încordarea severă a construcţiei bugetare. Aceasta este determinată de nivelul foarte scăzut al veniturilor fiscale şi de gradul înalt de rigiditate al cheltuielilor, de angajamente excesiv de ambiţioase în raport cu resursele disponibile. Intervine şi contextul extern, ilustrat de încetinirea activităţii economice, precum şi efectele războiului comercial/valutar între state mari. Sunt de remarcat, în acest context, deficitele gemene relativ ridicate şi singulare în regiune care particularizează economia românească”, menţionează documentul.
În România sunt necesare măsuri serioase de consolidare bugetară, iar majorarea veniturilor este „o condiţie sine-qua-non”.
„Consiliul Fiscal apreciază că sunt necesare măsuri serioase de consolidare bugetară, considerând atât nivelul actual al deficitului, cât şi perspectiva pe termen mediu, prin creşterea veniturilor şi/sau raţionalizarea şi eficientizarea cheltuielilor. O majorare substanţială a veniturilor bugetare pare o condiţie sine-qua-non în acest proces de consolidare”, subliniază documentul.
Recent, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat că propune o rectificare bugetară pozitivă, care asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.