Comisia Europeană este îngrijorată în privinţa evoluţiei economice a României
Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la evoluţia economică a României şi susţine că au fost situaţii când autorităţile de la Bucureşti nu au respectat prevederi legislative din propria ţară.
„Regulile fiscale apar în legea responsabilităţii fiscale şi stabilesc o serie de reguli care, din păcate, nu s-au aplicat din 2016 în România. Există elemente ale acestor reguli care au fost ignorate sau ocolite, ceea ce este un motiv de îngrijorare. Ele există cu un motiv, există un mecanism de corecţie când apar devieri, un mecanism care a fost ignorat. Modul în care s-a realizat politica fiscală nu respectă regulile naţionale”, a declarat Isabel Grilo, director al Direcţiei Generale pentru Afaceri Economice şi Fiscale din cadrul Comisiei Europene, la o conferinţă de specialitate.
În acest context, oficialul s-a referit şi la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat, care nu este respectată, iar autorităţile caută tot felul de motive pentru a excepta din ce în ce mai multe companii de stat de la aplicarea acestui act normativ. „Degeaba legea este bună, dacă nu este aplicată”, a subliniat reprezentantul CE.
Chiar dacă economia României a cunoscut un avans semnificativ în ultimul an, această creştere nu este sustenabilă.
„Deficitul bugetar nu este făcut de investiţii, ci de tăierea taxelor şi creşterea salariilor. Acesta este motivul pentru care trebuie să fim îngrijoraţi cu privire la sustenabilitatea acestei creşteri. Cheltuielile publice au crescut mai rapid decât veniturile, ceea ce a mărit decalajul. Alt aspect care ne îngrijorează este că deficitul de cont curent se va majora în următoarea perioadă dacă nu se iau măsuri. Vedem în special deficitul comercial, iar o mare parte a acestei deteriorări este cauzată de creşterea importurilor de bunuri de consum. Deci, nu performanţa exporturilor a fost dezamăgitoare, ci evoluţia importurilor a fost mult mai mare, asta a dus la acest deficit comercial, care poate fi explicat prin partea de consum a bunurilor de import, ca urmare a politicii fiscale în expansiune”, a explicat Isabel Grilo.
Mai mult decât atât, inflaţia a crescut şi va depăşi „limita superioară stabilită de BNR ca ţintă”.
Oficialul CE a participat la conferinţa privind prezentarea publică a recomandărilor specifice pentru România din cadrul Semestrului European 2019. Comisia Europeană a publicat, pe 5 iunie, recomandările specifice de ţară pentru 2019. Executivul de la Bruxelles a adresat un avertisment României şi Ungariei cu privire la existenţa unei abateri semnificative de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) în 2018.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.