Economic

Comisarul Pierre Moscovici cere readucerea bugetului în ținta realistă de deficit. În ianuarie 2017, încasările din TVA au scăzut cu 25%, iar investițiile cu 30%

 

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, și comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici, au trimis, de curând, Guvernului României o scrisoare în care cer readucerea bugetului în ținta realistă de deficit.

Comisia Europeană a estimat, recent, că țara noastră va înregistra un deficit de 3,6% din PIB în anul 2017 și unul de 3,9% din PIB în anul 2018.

„Pe aceste considerente, există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 și 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit potrivit Tratatului și Reglementărilor Comisiei Nr. 1467/97 din 7 iulie 1997. Suplimentar, estimăm că România va înregistra deviații semificative ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, Comisia considerând că balanța structurală va suferi noi deteriorări în 2017 și 2018. Aceste modificări fiscale adverse sunt generate în principal de relaxarea indusă de reducerea unor taxe, combinat cu creșteri de pensii și salarii”, se arată în scrisoarea trimisă Executivului de la București.

Prin urmare, Comisia Europeană va reexamina „modul în care România își respectă obligațiile prevăzute de Pactul de Stabilitate și de Creștere pe baza Previziunilor de Primăvară, care vor conține datele bugetare pentru anul 2016, validate în aprilie de Eurostat și de următorul Program de convergență al României, care este așteptat înainte de jumătatea lunii aprilie”.

În prima lună din 2017, încasările din TVA au scăzut cu 25%, iar investițiile cu 30%, arată datele publicate ieri de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Astfel, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 19,2 miliarde lei, reprezentând 2,4% din PIB, au fost cu 5,7% mai mici, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent. 

„În ceea ce privește încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere față de ianuarie 2016 cu 24,8%, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, măsură care s-a reflectat în încasările începând cu luna februarie 2016. De asemenea, rambursările de TVA au fost mai mari cu 75 mil. lei față de aceeași perioadă a anului precedent, reprezentând 1,2 miliarde lei”, subliniază MFP.

În schimb, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 16,2 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 3,5% față de aceeași perioadă din anul precedent, diminuându-se cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB. Totodată, cheltuielile de personal au crescut cu 8,2%, iar cele cu asistența socială au avansat cu 9,5%, față de aceeași perioadă a anului precedent.

În fine, cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 305,8 milioane lei, respectiv 0,04% din PIB.

Execuția bugetului general consolidat s-a încheiat, astfel, în luna ianuarie 2017, cu un excedent de 3 miliarde lei, respectiv 0,37% din PIB, față de 4,7 miliarde lei, respectiv 0,62% din PIB, înregistrat la aceeași dată a anului 2016. 

Citiți și: 

Comisia Europeană estimează că România va avea un deficit bugetar de 3,6% în 2017


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button