Ce obligație trebuie să respecte băncile atunci când acordă un credit?
Instituțiile financiare din România sunt obligate să prezinte clientului, la acordarea unui împrumut, care a fost nivelul maximal al dobânzii de bază în ultimii 10 ani, potrivit reglementărilor în vigoare.
„În mod normal, unui client care vine astăzi la bancă i se arată, când semnează pentru un contract, că ROBOR-ul în ultimii 10 ani a avut nivelul maxim de … La nivelul respectiv se calculează un scadențar care îi arată la cât ar putea să ajungă rata la dobânda respectivă. Genul acesta de abordare este legat de reglementarea europeană (Directiva 17 – n. r.), transpusă în legislația națională. Tipul acesta de abordare este unul precaut, de prudență, și arată clientului faptul că această dobândă de bază, ROBOR, variază. Acum trei ani era 4%, acum este 0,8% (ROBOR la 3 luni), în 2008 era 16%”, a declarat Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor.
Dacă în trecut această abordare ar fi fost aplicată, în zilele noastre nu ar mai fi existat atâtea discuții din această cauză. „Poate că, dacă eram mai vocali în trecut pe subiecte legate de riscul valutar, de exemplu, poate că lucrurile erau mai comunicate, mai înțelese, poate că exista mai puțină incertitudine”, a subliniat oficialul.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.