Economic

CCI Brașov trage un semnal de alarmă în privința PFA-urilor și II-urilor radiate din oficiu

 

Camera de Comerț și Industrie Brașov trage un semnal de alarmă în privința PFA-urilor și II-urilor radiate din oficiu de Registrul Comerțului, care nu s-au conformat prevederilor art. II, alin. (6) din Legea 182/2016 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aducând în atenția autorităților abilitate impactul negativ major al acestei legi, pe de o parte, asupra mediului de afaceri afectat, și pe de altă parte, asupra bugetului de stat și bugetelor locale care colectau venituri din taxele și impozitele plătite de entitățile care desfășurau activități economice înainte de a fi radiate.

Impact negativ

În art. II, alin. (1) din Legea nr. 182/2016 este stipulat ca, în termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a legii, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale al căror număr de activități incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevăzut de prevederile legale în vigoare, respectiv 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN pentru PFA și 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN pentru II, au obligația de a solicita Registrului Comerțului competent modificarea, în vederea reducerii numărului de activități.

„În 18 martie 2019, Oficiul Național al Registrului Comerțului a radiat, în temeiul Legii nr. 182/2016, foarte multe întreprinderi individuale și persoane fizice autorizate. Publicitatea acestei legi a fost făcută în mediul online, pe site-ul ONRC. De asemenea, în 17 ianuarie 2019 au fost publicate și pe site, și la sediul fiecărui registru al comerțului din teritoriu, listele acestor entități, PFA-uri și II-uri, care nu s-au conformat legii până la acea dată. Dar sunt foarte mulți oameni care lucrează în agricultură și care nu acces la informația din mediul online sau nu au ajuns la sediul Registrului Comerțului, ca atare nu au cunoscut prevederile acestei legi și s-au trezit radiați din oficiu. Impactul este unul negativ și foarte grav, atât pentru mediul de afaceri, întrucât aceste entități au în derulare contracte comerciale, contracte de finanțare încheiate și ca atare ar trebui să dea înapoi banii primiți, au TVA de recuperat, cât și pentru bugetul local și național, implicit, fiindcă acești oameni desfășurau activități economice și își plăteau taxele și impozitele către bugetul local. Unele autorități au declarat că pot să-și înființeze o altă entitate și să semneze un nou contract, altele nu au anunțat, pentru că este prea recentă data de când s-au radiat și nu sunt, deocamdată, soluții concrete”, a declarat Alina Groșanu, șeful departamentului Juridic din cadrul CCI Brașov, într-o conferință de presă.

Consecințele radierii din oficiu a acestor entități sunt deosebit de grave pentru că o parte dintre acestea au contracte de finanțare în derulare, iar în cazul în care radierea a operat de drept, urmează să restituie fondurile încasate. De asemenea, există cazuri de entități care au încheiate convenții cu APIA, au contracte comerciale în derulare, marfă existentă în stoc, TVA de recuperat, acestea fiind în mod direct afectate și prejudiciile foarte mari.

CCI Brașov invită toți titularii entităților care au fost radiate și care doresc să înființeze noi entități să apeleze la serviciile instituției, în condițiile în care în cadrul Departamentului Juridic se desfășoară și această activitate de pregătire a documentației pentru înființare, modificare, radiere societăți, PFA-uri și II-uri.

Entități reautorizate

În acest context, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale atrage atenția asupra obligativității beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), constituiți ca persoană fizică autorizată și ca întreprindere individuală, de a se conforma prevederilor Legii nr. 182/2016 și de a transmite la AFIR documentele necesare în termen de maximum 14 zile lucrătoare de la data luării la cunoștință a notificării emise de AFIR.

Beneficiarii PNDR, constituiți ca PFA și II, trebuie să depună la CRFIR sau OJFIR (în funcție de tipul de proiect), documentele prin care au fost reautorizați, dar nu mai târziu de 14 zile lucrătoare de la data luării la cunoștință și cu respectarea următoarelor condiții: menținerea formei de organizare conform celei existente la data încheierii contractului sau a deciziei de finanțare; în cazul în care beneficiarul era autorizat ca PFA, dar la această dată are un număr de salariați mai mare de 3, poate proceda la momentul reautorizării la schimbarea formei de organizare, respectiv ca II (titular al unei întreprinderi individuale); să aibă aceleași coduri CAEN aferente proiectului pentru care a primit finanțare; să se înregistreze în Registrul Unic de Identificare APIA (RO APIA) și să preia integral exploatația sau exploatațiile pe noua formă de organizare, astfel încât să nu aibă consecințe asupra stabilirii dimensiunii economice a exploatației agricole deținute de beneficiar.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button