Economic

BRAŞOV. Veste bună pentru contribuabili. ANAF va modifica plafonul datoriilor pentru care se pun popriri pe conturi

 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) propune modificarea plafonului datoriilor pentru care se pun popriri pe conturi, potrivit unui proiect de ordin al instituţiei pus în dezbatere publică.

Documentul prevede că persoanele fizice, inclusiv cele din judeţul Braşov, nu vor mai avea poprire pe conturi dacă valoarea datoriilor faţă de stat este mai mică de 2.000 de lei, faţă de 100 de lei cât este în prezent.

„În cazul debitorilor persoane fizice, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante, creşte de la 100 lei la 2.000 lei. Astfel, numărul contribuabililor persoane fizice pentru care nu se înfiinţează poprirea creşte de aproximativ 4 ori faţă de numărul celor care se încadrează în plafonul existent, aceştia înregistrând obligaţii restante la nivelul anului 2018 în valoare totală de 161,7 milioane de lei”, se arată în proiect.

Pentru marii contribuabili plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 3.000 lei, în prezent, la 40.000 lei. Prin această măsură se dublează numărul contribuabililor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajungând la aproximativ 100 mari contribuabili, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 5,5 milioane lei. 

Pentru contribuabilii mijlocii, plafonul datoriilor creşte de la 1.500 lei la 40.000 lei, iar în aceste condiţii se dublează numărul celor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajungând la aproximativ 4.655 contribuabili mijlocii, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 118,9 milioane lei.

Pentru contribuabilii mici, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 500 lei, existent în prezent, la 10.000 lei. Astfel, numărul de contribuabili mici pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară prin modificarea plafonului creşte de aproximativ 2,5 ori faţă de numărul celor care încadrează în plafonul existent în prezent. Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000 contribuabili mici, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 1,446 miliarde lei.

„Prin creşterea plafoanelor obligaţiilor fiscale restante pentru care nu se înfiinţează, de îndată, poprirea bancară, se are în vedere să nu le fie afectate contribuabililor disponibilităţile băneşti pentru creanţe nesemnificative pe care le datorează statului”, precizează proiectul.

Pentru emiterea somaţiei şi a titlului executoriu, organul fiscal central evaluează bilunar obligaţiile fiscale/bugetare restante ale debitorilor şi emite somaţia şi titlul executoriu, după 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost înregistrate aceste datorii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button