Economic

BRAȘOV. Uite ce bani pot primi tinerii şomeri!

  • mainistranse.jpg
 

Puțini știu că tinerii şomeri şi angajatorii beneficiază de importante sume de bani din bugetul statului român pentru facilitarea accesului pe piaţa muncii. Prin programul Garanția pentru tineri urmează să se acorde suplimente și din fonduri europene.
Informațiile au fost prezentate  în cadrul seminarului  ,,Măsuri pentru inserţia profesională şi incluziunea socială a tinerilor”, organizat în Poiana Braşov, de către Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.

Sumele de bani care pot ajunge la tineri:

„750 de lei pentru STAGIAR, de la statul român, plus 300 euro lunar din fonduri europene. Stagiatura presupune studii superioare, iar timp de şase luni angajatorii care încadrează stagiari printr-un act adiţional la contractul individual de muncă primesc de la stat suma de 750 de lei. Prin programul Garanția pentru tineri urmează să se acorde în plus 300 de euro lunar pentru fiecare stagiar din fonduri europene“, se arată într-un comunicat.
„ 300 de lei pentru UCENIC de la statul român, plus 250 euro lunar din fonduri europene. Ucenicia presupune contract de muncă, iar tânărul şomer este plătit să înveţe meseria. Pe întreaga perioadă de ucenicie se acordă angajatorului suma de 300 de lei, iar o dată cu obţinerea fondurilor europene prin programul Garanţia pentru tineri încă 250 de euro lunar. În funcție de nivelul de calificare, această sumă poate fi acordată pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 3 ani“, arată semnatarii comunicatului.
„ 3.500 de lei primă de instalare de la statul român, plus 1.000 de euro din fonduri europene. În prezent un tânăr şomer aflat în evidenţele statului poate primi o primă de instalare în valoare de 3.500 lei dacă îşi găseşte un loc de muncă şi îşi schimbă domiciliul în localitatea în care se află respectivul loc de muncă, iar prin programul finanţat cu fonduri europene Garanţia pentru tineri urmează să mai primească 1.000 de euro. De asemenea, un tânăr şomer primeşte în prezent 1.000 de lei dacă se angajează şi face naveta la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, iar prin programul cu fonduri europene Garanţia pentru tineri urmează să primească în plus 250 de euro“, se mai arată în comunicatul Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.

De asemenea, se poate oferi suma de  30.000 de euro din Fondul Social European pentru iniţierea unei afaceri. „Tinerii care iniţiază o afacere şi creează întreprinderi mici şi mijlocii, cu accent pe cele cu profil non-agricol din mediul urban vor putea primi o finanţare sub  formă de pachete integrate în valoare de aproximativ 30.000 de euro din Fondul Social European şi/sau Inițiativa privind Ocuparea Tinerilor“, mai arată datele sindicaliștilor.

Șomajul în rândul tinerilor români între 15-24 de ani are o rată de  23,6% (33,3% in mediul urban; 17,1% in mediul rural), după cum arată datele centralizate la finalul anului 2013 la nivel național.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button