BRAȘOV. Nu e mare lucru de făcut pe aici, șomeri sunt la tot pasul, dar prețul apartamentelor tot crește. Cum mama naibii vine asta?
Am niște prieteni, brașoveni, care locuiesc de mai bine de 10 ani în București, unde și-au cumpărat, cam tot pe atunci, un apartament cu două camere, pe undeva pe lângă Piața Unirii, cu peste 100.000 de euro la acea vreme (cum altfel dacă nu cu bani împrumutați de la bancă? Doar sunt oameni simpli, slujbași cu carte de muncă), credit pe care se chinuie lună de lună să-l onoreze. Acum, nu știu dacă și-ar mai vinde apartamentul cu 60.000 de euro, dar băncii trebuie să-i înapoieze toți banii. Între timp, familia li s-a mărit cu doi copii, pe care ar vrea să-i crească alături de bunici, în orașul de la poalele Tâmpei.
Astfel, ar vrea să se relocheze în Brașov, dacă ar găsi un răspuns la o întrebare pe care și-o pun zilnic. „Ce mama naibii să facem la Brașov, în condițiile în care locuri de muncă nu sunt de fel, salariile sunt de „minitop”, ca să nu vorbim urât, atât pentru profesioniști, cât și pentru necalificați, dar prețul apartamentelor este de multe ori mai mare decât în Capitală?”
Răspuns la această întrebare nu am găsit nici eu, brașoveancă fiind, mai ales la partea cu prețurile și chiriile apartamentelor.
Potrivit unui portal imobiliar, analizat de Agerpres, prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare au cunoscut, la nivel național, în acest an, o evoluție ascendentă în ultimul an.
„În 2015, tonul în rezidențial a fost dat din Ardeal și Banat. După ce a fost devansată de Cluj-Napoca, Capitala se situează anul acesta pe locul al doilea în clasamentul orașelor cu cele mai scumpe apartamente, o premieră în România. Bucureștiul nu conduce nici topul celor mai mari creșteri de preț, fiind depășit de Cluj-Napoca și Timișoara”, spune directorul general Imobiliare.ro, Adrian Erimescu.
În regiunea Centru, din care fac parte județele Alba, Brașov, Harghita, Covasna, Sibiu și Mureș, pretențiile vânzătorilor s-au majorat în orașe-reședință, cu excepția Sibiului, unde s-au consemnat scăderi de preț.
În Brașov, apartamentele s-au scumpit, în medie, cu 6,5% (față de 4.9% în București – n.r.), de la 821 euro/mp în T4 2014, la 874 euro/mp în T4 2015. Față de mai 2008, când a fost atins vârful prețurilor în Brașov, respectiv 1.475 euro/mp, valoarea actuală este cu 40,7% mai mică.
Perspective prea mari de îmbunătățire nu se prea întrevăd prin acest oraș turistic (că altcumva nu mai poate fi etichetat de multă vreme). Situația politică, după toate previziunile, duce la o stagnare în dezvoltarea orașului din aproape toate punctele de vedere: economic, cultural și industrial.
Nici măcat acel „măr al discordiei” din ultimii ani (ce părea totuși să fie mâncat la aceeași masă în ultimul an) – AEROPORTUL DE LA GHIMBAV – nu pare să se încheie vreodată. Acum, din cauza castorilor… Cine a urmărit subiectul știe despre ce vorbesc.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.