BRAȘOV. Excedent de peste 147 de milioane de lei în 2016, din cauza investițiilor întârziate
Întârzierile apărute în derularea principalelor investiţii ale Municipalităţii au determinat ca sume importante de bani să fie blocate, excedentul din 2016 al bugetului local ridicându-se la 147.339.912,19 de lei, la care se adaugă cele 88,6 milioane de lei excedent din 2015. Astfel, totalul excedentului din 2016 şi din anii precedenţi este de 237.744.059,57 lei.
Una dintre cauze o reprezintă situaţia proiectelor cu finanţare europeană care nu au fost finalizate până pe 31 decembrie 2015. În cazul acestora s-a prelungit termenul de finalizare până în 2018, cu menţiunea că lucrările efectuate după 1 ianuarie 2016 trebuie suportate din bugetul local. Numai că, procedurile de licitaţie au blocat banii. Exemple în acest sens sunt Centrul de Afaceri si Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri (CATTIA) – aprox. 53 de milioane de lei şi Parcarea multietajată din Poiana Braşov – aproximativ 10 milioane de lei, conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.
De asemenea, au fost investiţii ale Primăriei Braşov pentru care s-a demarat procedura de achiziţie, dar odată cu modificarea Legii achiziţiilor publice procedurile au fost blocate şi a fost necesară modificarea documentaţiilor de achiziţie şi reluarea procedurilor, ceea ce a făcut ca finalizarea lucrărilor sau chiar începerea lor să fie amânate pentru 2017. Este cazul următoarelor proiecte: privind reparaţiile capitale la corpul A al Colegiului Naţional „Unirea” (9 milioane de lei), privind închiderea şi ecologizarea depozitelor deşeuri industriale din Triaj (10 milioane de lei), privind reparaţiile capitale ale cinematografului Modern (2 milioane de lei) şi ale Şcolii Nr. 11 (7 milioane de lei), privind amenajarea căminului pentru persoane fără adăpost (2 milioane de lei), privind sala de sport de la Şcoala Profesională Kronstadt (1 milion de lei), privind lucrările interioare la corpul B al Colegiului Tehnic Transilvania (1 milion de lei), dar şi privind achiziţionarea unei autospeciale ISU în valoare de 4 milioane de lei.
Potrivit legislaţiei, excedentul rezultat se utilizează pe de-o parte ca sursă de finanţare a cheltuielilor secţiunii de dezvoltare, iar pe de altă parte pentru acoperirea temporară a golurilor de casă provenite din decalajele între veniturile şi cheltuielile secţiunilor de funcţionare şi dezvoltare în anul curent, în limita disponibilului rezultat în urma aplicării primei prevederi.
Astfel, 1,8 milioane de lei vor fi folosiţi pentru acoperirea golurilor de casă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.