Economic

Brașov. De astăzi se plătesc impozitele locale. Anul 2016 aduce o serie de noutăți pentru contribuabili

 

Contribuabilii brașoveni, persoane fizice și persoane juridice, pot plăti de astăzi impozitele locale aferente anului 2016 pentru clădirile, terenurile și autoturismele pe care le dețin. Sumele pe care vor trebui să le plătească sunt ceva mai mari decât anul trecut, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Fiscal. De pildă, brașovenii care au în proprietate un apartament cu o suprafață utilă de 64,24 mp, în zona A, vor trebui să plătească un impozit 194 de lei. Cei care dețin o locuință cu o suprafață utilă de 49,34 mp, în zona B, vor plăti un impozit de 143 de lei, iar cei care au un apartament de 50,65 mp, în zona C, vor achita un impozit de 126 de lei. Contribuabilii care au o locuință de 43,8 mp, în zona D, vor plăti un impozit de 104 lei. În cazul impozitelor pentru terenuri și autoturisme nu există modificări față de anul precedent. Contribuabilii care plătesc impozitele integral, până în 31 martie 2016, beneficiază de o reducere de 5%.

Schimbări în privința impozitării clădirilor 

Anul 2016 aduce o serie de schimbări în privința impozitării. „În acest an, sunt o mulțime de noutăți față de anii precedenți, ca mod de calcul al impozitului, în special la impozitul pe clădiri. Acum, impozitul nu se mai calculează fracționar, se calculează pe întregul an fiscal. Dacă cineva vrea să-și vândă o locuință, o mașină sau un teren, trebuie să plătească impozitul înainte de a vinde acel bun”, a declarat Marian Voinescu, directorul executiv al Direcției Fiscale Brașov. De asemenea, din acest an, contribuabilii care dețin o clădire nerezidențială vor trebui să depună la Direcția Fiscală Brașov o declarație și o evaluare. Potrivit Direcției Fiscale Brașov, pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,2% asupra valorii care poate fi: valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii cinci ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal până la primul termen de plată din anul de referință, valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi construite în ultimii cinci ani anteriori anului de referință și valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii cinci ani anteriori anului de referință. Conform prevederilor pct. 45 lit. a) din OUG nr. 50/2015 „persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună declarații până la data de 31 martie 2016 inclusiv, conform modelului 2016 ITL 001”. În situația în care persoanele fizice care au în proprietate clădiri nerezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă nu depun până la 31 martie 2016 declarațiile fiscale, impozitul pe clădire se calculează în conformitate cu prevederile art. 458 alin (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457 din aceeași lege. În cazul în care o persoană fizică deține în proprietate o clădire rezidențială și la adresa poștală a clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic, dar nu se desfășoară nicio activitate economică nu este necesară depunerea declarației fiscale.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button