Economic

BRAȘOV. Consilierii locali brașoveni au aprobat bugetul pe 2017! Ce a declarat primarul George Scripcaru

 

Consilierii locali brașoveni au aprobat astăzi, în cadrul ședinței ordinare, bugetul pe 2017 al municipiului Brașov, care presupune venituri de 660,54 milioane lei și cheltuieli de 896,52 milioane lei.

„Este un buget echilibrat, care se încadrează în ceea ce ne-am propus pentru anul 2017. Partea mai dificilă este că a fost aprobat cam târziu, din cauza unor proceduri pe care a trebuit să le respectăm. Este un buget care răspunde necesităților municipiului Brașov pentru 2017, care pleacă de la asigurarea sumelor pentru domeniile de activitate care trebuie finanțate de la bugetul local, care asigură finanțare și pentru investiții și pentru dotări și pentru componenta de educație, componenta socială, culturală, sportivă. De asemenea, care asigură subvențiile pentru toate necesitățile municipiului Brașov, pentru gospodărirea orașului, pentru ce înseamnă credite bugetare care trebuie acoperite și plătite la instituții bancare unde avem obligații. Am încercat să asigurăm ceea ce este necesar pentru municipiul Brașov în 2017 din toate punctele de vedere. Sper să și aplicăm tot ceea ce ne-am propus”, a declarat primarul George Scripcaru, la finalul ședinței de Consiliu Local.

Prioritățile din 2017

Întrebat care este prioritatea din acest an, edilul a precizat că domeniul educațional se află în prim-plan. „Putem să spunem că în 2017 prioritatea este domeniul educațional, pentru că, dacă observați, avem sume alocate pentru investiții, pentru reparații, pentru întreținere la ceea ce înseamnă componenta educațională. Avem sume alocate pentru noi construcții și investiții în domeniul educațional. Mă refer aici la creșe și grădinițe. De asemenea, avem alocate sume pentru ceea ce înseamnă burse pentru elevi – burse de toate categoriile, sociale, de merit. Avem și sumele pentru ceea ce înseamnă componenta de transport pentru elevi, avem și banii prevăzuți pentru «Primul ghiozdan», pentru premiile de la sfârșit de an școlar, unde avem peste 1.000 de elevi (…). Sunt sume consistente anul acesta față de anii trecuți pe componenta educațională”.

Tot printre priorități se numără și finalizarea proiectelor cu finanțare europeană. De altfel, parcarea din Poiana Brașov ar urma să fie gata în maxim o lună.
„De asemenea, avem centrul de afaceri, care este în procedură de achiziție – avem o cofinanțare substanțială acolo. Avem programul elvețian, unde de asemenea trebuie să derulăm proceduri tot ca și investiții. Avem de realizat și studii pentru proiectele pentru care ne propunem să obținem bani din programe europene”, a precizat edilul. Potrivit acestuia, luna viitoare „o să avem pe ordinea de zi a ședinței CL Planul de Mobilitate și SIDU – Strategia de Dezvoltare a Municipiului Brașov și a Zonei Metropolitane, unde vom prezenta întreaga listă de proiecte și portofolii la care ne vom raporta, iar după aceea vom face prioritizarea din această listă și va trebui să începem să lucrăm proiectele care se încadrează pe axa de finanțare, unde noi ne propunem să accesăm fonduri pe programul 2014 – 2020”.

Excedentul bugetar, folosit pentru investiții

Referitor la excedentul bugetar, primarul a precizat că va fi folosit pentru investiții. „Excedentul bugetar nici nu am putea să-l folosim altfel decât pentru zona de dezvoltare și de investiție, este obligatoriu prin lege să facem acest lucru. Excedentul bugetar vine din recuperarea unor sume din proiectele care au fost finanțate cu bani europeni, unde am avut aplicate corecții pe care noi le-am atacat în instanță și am câștigat toate, iar la sfârșitul anului am recuperat acești bani, care au revenit municipiului Brașov în cadrul bugetului. De asemenea, în acest excedent mai sunt bani care au fost prevăzuți în 2016 pentru Centrul de Afaceri care se află în procedură de achiziție pentru un nou constructor, date fiind problemele pe care le-am avut anul trecut cu constructorul anterior”. Potrivit sursei citate, la excedent se adaugă și sume încasate peste ceea ce și-a Municipalitatea pentru 2016.

Primarul a făcut declarații și referitor la investiții care nu se regăsesc în buget. Spre exemplu, cumpărarea de noi autobuze și troilebuze pentru RATBV. „Trebuie să deschidem discuții cu BERD-ul sau cu altă bancă, pentru ceea ce înseamnă completarea flotei de transport la societatea de transport nou înființată. Putem să discutăm despre accesarea unei finanțări, pentru achiziția de autobuze mari, mici și troleibuze, între 85 și 100 de mijloace de transport, care necesită o finanțare de 25 milioane de euro”, a declarat George Scripcaru.

El a făcut referire și la proiectul privind aeroportul din Ghimbav. „Municipiul Brașov poate să participe financiar la proiectul privind aeroportul, dar tot prin finanțare accesată, garantată cu participarea bugetului municipiului Brașov. Sunt bani care nu sunt prevăzuți în buget, dar putem să luăm în calcul acest lucru, pentru că rating-ul orașului și gradul de îndatorare al municipiului ne permitem să facem acest lucru pentru următoarea perioadă”, a explicat primarul Brașovului.

CITIȚI ȘI:

BRAȘOV. Avem buget !!! Cum este împărțit?


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button