BRAȘOV. Cine nu vrea o parcare automatizată de 250 de locuri în Centrul Istoric?!…
Compania brașoveană Elmas intenționa să realizeze o parcare privată complet automatizată, de tip „park safe”, cu aproximativ 250 de locuri, în apropiere de Piața Sfatului. În acest sens, a depus întreaga documentație, una extrem de laborioasă, spre aprobare Primăriei Brașov.
Așa cum am relatat în ediția scrisă a cotidianului Transilvania Expres din data de 21 iunie, cererea a fost analizată și respinsă de Comisia de Circulație, precizându-se că planșa depusă de solicitant nu era în concordanță cu certificatul de urbanism, în care erau specificate doar birouri, nu și parcare. Prin urmare, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, dacă Elmas nu renunță la realizarea acestui obiectiv, are nevoie de un nou certificat de urbanism.
Conducerea companiei Elmas ne-a prezentat, însă, certificatul de urbanism eliberat în data de 18 octombrie 2016 în care este scris clar, negru pe alb, la punctul 3, REGIMUL TEHNIC: „Se solicită schimbare destinație din locuințe în birouri prin remodelare construcție existentă și (atenție!, n.r.) parcare automatizată”.
Inițial, înainte de începerea proiectului privind amenajarea unei parcări supraetajate ultramoderne, cu sisteme de tip lift, responsabilii Elmas au întocmit un chestionar cu privire la necesitatea existenței unui asemenea obiectiv. Logic, feed-back-ul a fost pozitiv, atât din partea brașovenilor, cât și a turiștilor ce vizitează, într-un număr din ce în ce mai mare, Centrul Istoric.
„Cum dragoste cu sila nu se poate face…”
Dezamăgit că inițiativa sa nu este privită cu ochi buni de municipalitate, care ar fi avut de câștigat din mai multe puncte de vedere fără a investi măcar un leu, directorul general al Elmas, Marton Geza, a declarat: „Am vrut să fac ceva util pentru Brașov, orașul meu natal, pe banii mei, pe proprietatea mea, mai ales că firma este specializată și recunoscută prin aceste sisteme de tip lift, cu toate că există un risc foarte mare al recuperării investiției, de aproximativ 10 milioane de euro, bani obținuți strict din fonduri private, din credite bancare. Reprezentanții hotelurilor, pensiunilor din zonă, restaurantelor, în fapt a tuturor obiectivelor de interes turistic și de divertisment, s-au bucurat când au aflat de acest demers al nostru, pentru că – într-o proporție destul de mare – era rezolvată problema parcării mașinilor în Centrul Istoric, una ce cauzează multe bătăi de cap vizitatorilor. Ofeream parcare în condiții deosebite, extrem de civilizate, de siguranță maximă, așa cum există în multe orașe importante din Europa. Dar, cum dragoste cu sila nu se poate face, dacă cei de la Primărie nu doresc această parcare, având o altă viziune în acest domeniu, nu o vom face”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.