Economic

BRAŞOV. Ce ajutor de deces!!!…

 

Numărul românilor, inclusiv braşoveni, care vor putea beneficia de ajutor de deces ar putea creşte în perioada următoare, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al Guvernului ce prevede extinderea sferei persoanelor cărora le poate fi acordat acest sprijin.

„Ajutorul de deces se acordă și în cazul decesului persoanei aflate în concediu pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 7 ani (…) sau al unui membru de familie al acesteia, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) pct. I sau I din lege (salariați, funcționari publici, asimilați salariaților, aleși – n.red.) și raportul de muncă a fost suspendat”, se arată în document.

În cazul în care proiectul de ordonanţă va fi adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, acesta va modifica actuala lege a pensiilor.

O altă schimbare vizează acordarea ajutorului pentru persoanele care, la data decesului, nu mai aveau calitatea de asigurat. Dacă în ultimele trei luni anterioare decesului, persoana a fost asigurată măcar o zi, atunci ajutorul va fi acordat.

Ajutorul de deces se acordă, atunci când moare un salariat, un pensionar sau un membru al familiei acestora, persoanei care a suportat cheltuielile în urma decesului. Aceasta poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

În anul 2019, sumele care se acordă ca ajutor de deces sunt în valoare de 5.163 de lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, şi de 2.582 de lei, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button