Economic

BNR va lansa o monedă din argint cu tema 100 de ani de la adoptarea calendarului gregorian de către România

 

Banca Națională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic, începând din 1 aprilie 2019, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la adoptarea calendarului gregorian de către România, informează instituția.

Moneda are o valoare nominală de 10 lei, un diametru de 37 mm și o greutate de 31,103 g.  

„Aversul monedei prezintă portretele și numele regelui Ferdinand I (în dreapta) și prim-ministrului Ion I.C. Brătianu (în stânga), în vremea cărora România a adoptat calendarul gregorian, două citate din actul normativ: «Se aprobă de Noi adoptarea calendarului Gregorian» și «Ziua de 1 Aprilie 1919 devine 14 Aprilie 1919», titulatura actului normativ «Decret-Lege 1053/1919», inscripţia în arc de cerc «România», valoarea nominală «10 lei», stema României și anul de emisiune «2019». Reversul monedei redă reprezentarea unui ceas astronomic și inscripţia circulară «100 de ani de la adoptarea calendarului gregorian»”, se arată în comunicatul de presă al BNR.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 300 monede din argint, iar preţul de vânzare este de 350 lei. Monedele din argint au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestora se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button