Economic

Bancherii consideră că prin Ordonanţa 19 s-a realizat „naţionalizarea managementului industriei bancare”

 

Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, a declarat, astăzi, la o conferinţă de specialitate, că Ordonanţa 19 a realizat o naţionalizare a managementului industriei bancare, iar managerii au primit ţinte economice ca în perioada comunistă.

„Industriei bancare din României, vă anunţ respectuos, i s-a cerut prin această ordonanţă să crească anual cu 8% creditarea şi să scadă cu 8% marja. Cum au spus ei este o naţionalizare a managementului industriei bancare, ca să spun aşa. Managerii din industria bancară au ţinte clare date din afara lor de către statul în a cărui ţară au investit până acum. Managementul este într-o bună măsură confiscat şi ţi se pun ţinte: creşte cu 8% pe an indiferent dacă se apropie vreo criză, recesiune, şi devine prociclică creşterea, periculoasă pentru întreaga economie. Ce facem cu politica monetară în care creditarea trebuie să crească şi să scadă în funcţie de evoluţiile pieţei, în funcţie de ciclurile economice?”, a explicat oficialul.

Din 2014 au fost date peste 50 de legi care au afectat sectorul bancar, dar taxa pe active rămâne în prezent principala piedică a creditării în România.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a stabilit, prin Ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%. Ulterior, în luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare