AVERTISMENT. România nu se poate încadra în ţinta de deficit în acest an
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat, astăzi, la seminarul EU-COFILE 2019, că România nu se poate încadra în ţinta de deficit de 3% în acest an.
„Deficitul bugetar este cu 0,8 procente din PIB mai mare faţă de cât era consemnat în execuţia de anul trecut. Noi considerăm că nu ne putem încadra în ţinta de 3%. Noi am şi spus în nota privind rectificarea că avem un buget care are în structura sa o încordare structurală foarte mare, care îşi are izvorul în puţinătatea resurselor şi presiunile foarte mari. Problema nu este atât de stoc. Datoria publică în România la 35% din PIB ai zice că este încă rezonabilă. Polonia are 48 sau 49%, Ungaria în jur de 70%, Croaţia tot peste 70%. Datoria publică, deşi aproape s-a triplat faţă de cea care era în 2007 – 2008, era 14% atunci, ai zice că este rezonabilă. Problema este de fluxuri. Angajamentele sunt copleşitoare şi nu sunt angajamente ipotetice. Nu este vorba de promisiuni. Este vorba de angajamente care sunt statuate în acte normative”, a explicat Daniel Dăianu.
Drept urmare, bugetul pe 2020 trebuie să înceapă corecţia, iar parametrul cheie ar fi ca deficitul bugetar de anul viitor să îl depăşească pe cel din 2019, în condiţiile în care este posibil ca acesta să nu fie sub 3%.
Execuția bugetului general consolidat s-a încheiat pe primele nouă luni din 2019 cu un deficit de 26,97 miliarde de lei, respectiv 2,6% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Acesta a crescut cu 60% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. În perioada ianuarie – septembrie 2018, bugetul consolidat a înregistrat un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB. Ţinta de deficit bugetar pentru acest an este de 2,76% din PIB.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.