Economic

Aproape un sfert din companiile participante la un sondaj au fost vizate de inspecții fiscale în 2018

 

Aproape un sfert (22%) dintre cele 139 de companii din România participante la un sondaj PwC au fost vizate de inspecţii fiscale în anul 2018.

Numărul inspecțiilor fiscale efectuate în primele 9 luni din 2018 a fost aproape la același nivel cu cele efectuate în aceeași perioadă din 2017, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Inspecțiile derulate de Departamentul Antifraudă Fiscală au fost cu 45% mai multe în comparație cu același interval al anului trecut.

Din această perspectivă, trebuie remarcat că participanții la sondajul PwC 2019 au menționat o creștere a numărului de controale fiscale efectuate în 2018 (22% din totalul participanților) față de 2017 (8% din totalul acestora). În schimb, din eșantionul de 139 de companii chestionate în cadrul sondajului PwC, 18% nu au fost niciodată subiectul unei inspecții fiscale, în timp ce 24% au fost controlate înainte de anul 2013.

„Existenţa unui sistem informatic care să facă legătura între contribuabil şi autorităţile fiscale ar îmbunătăţi substanţial, atât nivelul de colectare al taxelor, cât şi trasabilitatea documentelor şi dărilor datorate. Un sistem de proceduri şi formulare care să fie simplu, clar şi care să se păstreze de la un exerciţiu financiar la altul ar contribui considerabil la conformarea contribuabililor, dar şi la uşurinţă în depunerea acestora la timp, corect şi complet. Predictibilitatea şi stabilitatea legislativă sunt două condiţii deosebit de importante, care pot asigura încrederea în sistemul fiscal din România, precum şi o dezvoltare sustenabilă pe termen lung a companiilor”, a declarat Daniel Anghel, liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică din cadrul PwC România.

Cele mai multe dintre inspecții (40%) au avut o durată relativ scurtă (1-3 luni), iar sumele stabilite suplimentar de plată în majoritatea cazurilor (43%) au fost de până în 500.000 lei. În 18% din cazuri inspecțiile au durat mai mult de un an de zile și au fost cazuri în care sumele stabilite suplimentar au depășit 2 milioane euro. De asemenea, în 18% dintre cazuri nu au fost stabilite sume suplimentare de plată în urma controalelor fiscale.

„Asemenea precedentei ediții a sondajului PwC referitoare la inspecțiile fiscale, majoritatea companiilor participante au declarat că atenția echipelor de inspecții fiscale a fost îndreptată tot asupra impozitului pe profit și a taxei pe valoare adăugată (TVA). 45% dintre controale au avut ca principal punct de interes impozitul pe profit și anume deductibilitatea serviciilor, ajustări provenite din controlul prețurilor de transfer, deductibilitatea cheltuielilor cu combustibilii, deductibilitatea normei tehnologice de consum sau a bunurilor degradate calitativ. Mai mult de o treime (36%) au indicat taxa pe valoarea adăugată (TVA) drept principalul punct de atenție al inspectorilor fiscali, de la deducerea taxei pe valoare adăugată pentru diferite bunuri și servicii până la elemente ce au ținut de aplicarea reducerilor în cadrul diferitelor promoții”, subliniază PwC.

Sondajul a fost derulat în perioada 13 decembrie 2018 – 25 ianuarie 2019 pe baza unui chestionar la care au răspuns reprezentanții a 139 de companii din România din diverse sectoare ale economiei naționale. Majoritatea companiilor respondente la sondaj (42%) au un număr de angajați de până în 200, fiind urmate de cele cu un număr de salariați de peste 1.000 (28%).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button