Economic

ANAT consideră că proiectul de transpunere a directivei europene 2032/2015 este „catastrofal” pentru industria de turism din România

 

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) consideră că proiectul de ordonanţă simplă privind transpunerea Directivei Europene pentru garantarea pachetelor turistice, trimis pe circuitul de avizare de Ministerul Turismului şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, va avea efecte catastrofale pentru industria de turism din România.

„După două săptămâni în care reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) au continuat discuțiile cu autoritățile în vederea transpunerii Directivei Europene 2032/2015 privind garantarea pachetelor turistice, Ministerul Turismului și ANPC dau la avizat un proiect de ordonanță simplă, catastrofal pentru industria de turism, proiect care va duce la închiderea multor agenții de turism, majoritatea IMM-uri, respectiv la scumpirea vacanțelor”, se arată în comunicatul de presă al ANAT.

La începutul lunii iulie, ANAT și-a exprimat punctele de vedere și și-a arătat deschiderea pentru dialog, însă nicio recomandare a specialiștilor din turism nu a fost luată în calcul de autorități, actualul text ce urmează a fi transpus într-o ordonanță nefiind modificat deloc pe segmentul de garantare. Mai mult, proiectul de act normativ a fost complicat, forma actuală încălcând Directiva Europeană la capitolul privind răspunderea agențiilor de turism.

„Noul act normativ prevede și faptul că o agenție de turism intermediară din România, care vinde produsele unor organizatori europeni, pe o piață liberă și unică, să fie co-răspunzatoare. În același timp, dacă o agenție intermediază produsele unor organizatori români nu va fi co-răspunzătoare. Acest lucru este discreționar și încalcă Directiva Europeană. Consumatorul român este protejat 100% în cazul unor încălcări contractuale ale organizatorilor, indiferent unde își au aceștia sediul în UE, având posibilitatea să-i reclame la Centrul European al Consumatorilor din România ori instanțelor de judecată din țară, în baza unui Regulament European”, a declarat Nicolae Demetriade, președintele ANAT.

Agenţiile de turism din România intermediază sute de mii de oferte şi hoteluri din alte ţări, oferite de organizatori europeni şi care, peste tot în Europa, sunt considerate răspunzătoare pentru ofertele lor, dar acest lucru nu se întâmplă în propunerea de act normativ a Ministerului Turismului şi ANPC. Prin urmare, România se dovedeşte a fi singura ţară europeană care apelează inutil la supra-reglementare, făcând nesustenabilă transpunerea Directivei în piaţa turistică fragilă din România şi periclitând activitatea antreprenorilor români, puşi să garanteze pentru concerne mari europene.

În aceste condiții, ANAT face un apel către decidenți să găsească soluții rezonabile și previzibile și să-și asume față de Comisia Europeană o trecere treptată de la situația actuală, neacoperitoare pentru turiștii români,  la un nivel rezonabil de garantare și, în același timp să renunțe la o supra-reglementare complet inutilă cu privire la răspunderea agențiilor din România alături de organizatori din alte țări.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button