Economic

Analiză. Peste 60.000 de firme au dispărut din economie în 2019

 

62.530 de firme au fost radiate de la Registrul Comerţului, în primele cinci luni din 2019, mai multe cu 75% decât anul trecut, iar acest lucru reprezintă un record şi un semnal de alarmă pentru economia românească, potrivit unei analize realizate de Sierra Quadrant.

„Într-o economie în care blocajul financiar este prezent la scară largă, plata cu întârziere a facturilor fiind aproape generalizată, închiderea unei firme poate avea consecinţe semnificative pe lanţul economic. Cum peste 90% din firme sunt slab capitalizate, orice incident de plată fiind de natură să ducă la blocarea activităţii, dispariţia a zeci de mii de firme poate avea consecinţe semnificative”, se arată în analiză.

Multe dintre ele au fost radiate din oficiu, pentru că nu şi-au redus clasele de activităţi în termenul stabilit de lege, la 5 în cazul Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi respectiv la maxim 10 în cazul Întreprinderilor Individuale (II), iar altele au fost închise pentru că n-au mai rezistat mediului economic plin de provocări.

„Sunt, în general, microîntreprinderi şi firme mici, fără putere financiară şi care nu reuşesc să facă faţă provocărilor generate de business. Într-o economie în care creditul furnizor este la modă, iar facturile se plătesc, în medie, la 60-90 de zile, pentru o firmă mică, care are şanse extrem de reduse să obţină o linie de finanţare, supravieţuirea ţine de un fir de aţă, de modul în care reuşeşte să îşi asigure cash-flow-ul. Puşi în faţa unor astfel de provocări, mulţi aleg să renunţe la business”, subliniază analiza.

Cele mai multe firme radiate în perioada ianuarie-mai 2019 au fost înregistrate în Bucureşti (6.572) şi în judeţele Iaşi (3.623), Maramureş (2.534), Bacău (2.391), Prahova (2.327) şi Cluj (2.129).

Comerţul a devenit cel mai provocator mediu de business, într-o economie în care consumul a ajuns să reprezinte principalul motor al economiei.

„Întârzierile la plată, blocajul financiar, insolvenţele, falimentele se ţin lanţ în acest sector, aflat pe primul loc în statisticile negative ale economiei. Şi radierile sunt la un nivel semnificativ, comerţul atrăgând, de altfel, cele mai multe astfel de proceduri dintre toate domeniile de activitate”, menţionează analiza.

Numărul firmelor radiate a crescut cel mai mult în agricultură (153%), industria prelucrătoare (108%), comerţ (102,7%) şi construcţii (100%).

Analiza a fost întocmită pe baza statisticilor privind dinamica mediului de business prezentate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pentru perioada ianuarie – mai 2019.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare