Economic

Analiză BNR. Numărul salariaților din economie s-a stabilizat în trimestrul IV din 2018

 

Numărul salariaților din România, înregistrat în trimestrul IV din 2018, s-a stabilizat, arată „Raportul asupra inflației”, mai 2019, publicat recent de Banca Națională a României (BNR).

„În trimestrul IV 2018, avansul numărului salariaților din economie s-a stabilizat (1,6%, variație anuală), tendință care a continuat și în primele două luni ale anului 2019. Astfel, intensificarea angajărilor din construcții și serviciile de piață (respectiv activități administrative și suport, hoteluri și restaurante) a fost compensată de reducerea personalului din industrie (până la -1,2% în luna februarie). Această comprimare s-a datorat contracției numărului de salariați încadrați în ramura de fabricare a autoturismelor – cel mai degrabă antrenată de creșterea treptată a gradului de automatizare a producției, în condițiile în care activitatea la nivelul ramurii se menține robustă -, dar și în cea textilă, în asociere cu tendința de relocare a activității unor producători către zone cu forță de muncă mai ieftină”, subliniază BNR.

În aceste condiții, rata șomajului a ajuns la 3,2%, respectiv la 3,8%.

„În același timp, oferta excedentară de forță de muncă a continuat să se restrângă, indicatorii de șomaj plasându-se la minimele post-2000 (rata șomajului înregistrat la 3,2%, iar cea calculată conform metodologiei BIM la 3,8% în februarie 2019). Totodată, la nivelul cererii de forță de muncă, procesul de creare de locuri de muncă s-a temperat – rata locurilor de muncă vacante s-a ajustat ușor în sens descendent, dar a rămas la valori ridicate. Prin urmare, condițiile de pe piața muncii s-au menținut tensionate, la o eventuală relaxare putând contribui doar factorii ciclici, având în vedere capacitatea limitată de răspuns pe termen scurt a unor măsuri care să corecteze problemele structurale persistente (insuficiența personalului calificat, inadecvarea sistemului educațional, mobilitatea restrânsă pe plan intern, emigrarea ridicată – specifică statelor din zona estică a Europei)”, menționează BNR.

Pentru perioada următoare, rezultatele Sondajului CE-DG ECFIN continuă să indice o perspectivă în general stabilă, extinderi ale schemelor de personal fiind așteptate numai în comerț, fabricarea echipamentelor electrice, industria altor mijloace de transport și în cea de mașini și echipamente.

Analiza BNR a fost realizată pe baza datelor ajustate sezonier, având ca surse principale INS, Eurostat și ANOFM.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button