ANAF vrea să asigure un tratament diferenţiat al contribuabililor în funcţie de comportamentul lor fiscal
Noul preşedinte al ANAF, Mirela Călugăreanu, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că instituţia va încerca, prin înfiinţarea unor structuri noi, să asigure un tratament diferenţiat contribuabililor din România în funcţie de comportamentul lor fiscal.
„Vreau să vă asigur că, în cel mai scurt timp, ANAF-ul va deveni acel partener atât pentru contribuabilii persoane fizice, cât şi pentru mediul de afaceri din România. Astfel, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, am elaborat un plan de măsuri care vizează o eficientă şi corectă colectare a veniturilor bugetului general consolidat, dar în egală măsură şi transformarea agenţiei într-o instituţie transparentă şi eficientă. Obiectivele pe care le avem în vedere sunt, în principal, următoarele: asigurarea unor servicii de calitate în relaţia cu contribuabilii, simplificarea documentelor de administrare fiscală care să susţină atât conformarea la declararea obligaţiilor fiscale, cât şi conformarea la plata acestora. De asemenea, un rol important o să-l acordăm prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale şi încercăm, prin înfiinţarea unor structuri noi în cadrul ANAF, asigurarea unui tratament diferenţiat acordat contribuabililor din România în funcţie de comportamentul lor fiscal. Acest plan de măsuri cuprinde acţiuni concrete şi clar definite, având stabilite responsabilităţi şi termene de implementare. Acestea vor începe să decurgă în perioada imediat următoare”, a declarat Mirela Călugăreanu.
În acest context, oficialul ANAF a subliniat că săptămâna viitoare va fi pus în dezbatere publică planul de eficientizare şi transparentizare a activităţii instituţiei, arătând că se doreşte implementarea mai multor măsuri.
„Prima dintre ele este reducerea numărului de formulare şi declaraţii fiscale pentru persoane juridice. Dacă veţi avea curiozitatea să vă uitaţi pe site-ul nostru, veţi constata că numărul de formulare şi declaraţii pe care contribuabilii din România trebuie să le depună este în jur de 600. De asemenea, analizăm posibilitatea simplificării în continuare a declaraţiei unice pentru persoanele fizice şi vom evalua calitatea serviciilor acordate de către ANAF din perspectiva contribuabililor”, a precizat şeful Fiscului.
Mirela Călugăreanu o înlocuieşte, începând din 3 iunie, pe Mihaela Triculescu în funcţia de şef al ANAF, în urma deciziilor premierului Viorica Dăncilă publicate în Monitorul Oficial. Mihaela Triculescu a fost preşedinte al ANAF din luna ianuarie 2019, când l-a înlocuit în funcţie pe Ionuţ Mişa. De altfel, Mirela Călugăreanu a mai fost şef al ANAF din iulie 2017 până la numirea lui Ionuţ Mişa pe acest post, în luna martie 2018.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.