ANAF a publicat Ghidul privind depunerea în anul 2018 a declarației unice
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, recent, pe site-ul instituției, „Ghidul privind depunerea în anul 2018 a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”.
Ghidul cuprinde informații despre persoanele care au obligația depunerii formularului, termenul de depunere a declarației unice, completarea declarației unice, cum se depune declarația, unde se depune declarația, bonificații, sancțiuni și modalitățile de plată a obligațiilor datorate.
„Declarația unică se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate, care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal. Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate”, se arată în ghid.
Declarația se depune în anul 2018 până la data de 16 iulie, inclusiv, de către persoanele fizice care au obligația: declarării veniturilor realizate din România sau/și din străinătate în anul 2017; declarării impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2018; declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuții sociale și, după caz, a declarării contribuțiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.
„Declarația se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal și a celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut, până la acea dată, obligația depunerii declarației unice. Contribuabilii care încep o activitate în luna decembrie depun «Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate», până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului”, precizează documentul.
Declarația unică poate fi depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanță, respectiv prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe www.anaf.ro și pe site-ul www.e-guvernare.ro., în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.