Economic

AmCham România trage un semnal de alarmă

 

După ce Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Coaliția pentru Dezvoltarea României au avertizat că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat nu va avea decât efecte negative, iată că și AmCham România ia o poziție asemănătoare. Camera de Comerț Americană în România arată că sectorul IT, unul care aduce mulți bani la PIB-ul României, va fi printre cele mai afectate de această măsură. Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său, AmCham se declară îngrijorată de impactul măsurilor fiscale anunțate de Guvernul Mihai Tudose, atrăgând atenția că acestea îngreunează derularea afacerilor în România și scad încrederea investitorilor.
Aceste măsuri multiple intervin la scurt timp după introducerea mai multor modificări de politică fiscală, în același regim de adoptare rapidă, ceea ce creează instabilitate și confuzie în mediul de afaceri cu privire la impactul acestor măsuri, precum și cu privire la procedura lor de implementare. Atât frecvența modificărilor fiscale adoptate în regim de urgență, cât și impactul financiar și administrativ îngreunează derularea afacerilor în România, scad încrederea în guvernanță economică și în economia în ansamblu, afectând competitivitatea economică a țării și capacitatea de a atrage resurse pentru consolidarea sustenabilă a economiei românești”, se arată în comunicatul citat.
Investitorii americani se declară îngrijorați și de impactul bugetar pe care îl va genera pachetul de măsuri fiscale anunțat de Executiv, ce ar urma să se aplice de la începutul anului următor: aproximativ 5 miliarde lei în anul 2018 și între 3 și 4 miliarde în anii 2019 – 2021. Pachetul de măsuri ar pune presiune pe încadrarea în țintă de deficit bugetar de 3% în anii următori: „Poate conduce la frânarea unei evoluții sustenabile a economiei și ar pune presiune pe încadrarea în ținta de deficit bugetar de 3% în anii următori”, arată AmCham Romania.
Considerăm că trebuie evitate orice măsuri care ar putea atrage creșteri viitoare de taxe și impozite sau scăderea/reducerea finanțării pentru investiții în infrastructură, educație, sănătate, cercetare etc. care să susțină dezvoltarea României“, arată AmCham.
Oamenii de afaceri americani punctează că transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat este de departe cel mai mare motiv de îngrijorare, cu „implicații negative la nivelul forței de muncă”. „Deși motivația și beneficiile acestei modificări continuă să fie neclare, sunt evidente implicațiile negative la nivelul pieței forței de muncă, atât în termeni de costuri salariale, cât și prin revenirea la unele tratamente fiscale discriminatorii între diverse categorii de contribuabili“, arată AmCham.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button