ALTERNATIVA SPARANGHELULUI pentru românii care vor să muncească în străinătate… Salarii mai mari ca în Germania
În plină pandemie de coronavirus, speriați mai mult de sărăcie decât de infecția cu Covid-19, mulți români au acceptat ofertele venite din Germania pentru a lucra în agricultură, în special la culesul sparanghelului. Destui s-au plâns, ulterior, în mass-media din România, de condițiile grele, de programul extenuant și de faptul că banii ar fi, totuși, sub nivelul așteptărilor.
Iată că, acum, pentru românii care vor să muncească în domeniul agricol au apărut noi oportunități tentante.
Așa cum a menționat www.fanatik.ro, Olanda caută forță de muncă pentru cules de flori în sere, pe lângă Amsterdam. Se dă 1.800 de euro pe lună / persoană, angajamentul fiind pe 60 de zile, dar cu posibilitatea prelungirii la fața locului. În plus, angajatorul a promis cazare și masă gratuite.
Și Marea Britanie caută cu disperare muncitori, având în vedere criza din sectorul agricol. Conform www.theguardian.com, charterele au început să plece din București, cu destinația aeroportului Stansed. În 6 curse au fost îmbarcați 450 de muncitori români, Matthew Purton, de la Air Charter Services, precizând: „Tuturor muncitorilor li s-a luat temperatura la îmbarcare, au completat câte un chestionar și o declarație de sănătate, având mănuși și măști pe timpul zborului. De asemenea, s-a respectat procedura privind distanța socială.
Sursa citată a subliniat că în Marea Britanie ar fi nevoie de 90.000 de muncitori pentru cules de fructe și legume, din sere, în special, iar în contextul pandemiei de coronavirus, când multe țări și-au închis granițele, s-a apelat și la studenți, și la angajați din hoteluri și restaurante, care au contractele „înghețate” în această perioadă.
De exemplu, așa cum a informat www.fanatik.ro, citând reprezentanta unei firme de recrutare de personal, Scoția caută oameni pentru cules și împachetat de căpșuni în zona Perth. Se lucrează 8 ore pe zi, 6 zile pe săptămână. Plata se face de 4 ori pe lună și înseamnă 8,72 lire pe oră, plus un bonus, dacă norma este depășită. Cazarea este în caravane și costă 50 de lire pe săptămână, plus utilitățile care se împart la comun. În prima săptămână nu se plătește cazarea, întrucât muncitorul este carantinat.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.