250.000 de semnături pentru retragerea certificării Schweighofer de către „Forest Stewardship Council” (FSC)
Comunitatea de-clic a înmânat, astăzi, împreună cu campaignerii de la Campact (Germania), directorilor organizației internaționale „Forest Stewardship Council” (FSC) cele peste 250.000 de semnături prin care cetățenii cer retragerea definitivă a certificării companiei Schweighofer, informează un comunicat de presă al comunității de-clic.
Acțiunea a avut loc cu ocazia întrunirii board-ului FSC care va decide zilele acestea asupra dezasocierii de compania austriacă, cel mai mare procesator de lemn de pe piața românească.
„FSC spune că Schweighofer este doar unul dintre cei care taie ilegal în România. Acest lucru este o ofensă adusă românilor și țării mele. Este exact motivul pentru care oamenii protestează astăzi în stradă, pentru a opri exact acest tip de corupție pe care FSC o susține și încurajează”, a declarat Raluca Veștemeanu, campaigner de-clic.
Peste 20 de activiști, români și germani, au organizat un protest tematic cu prilejul depunerii semnăturilor. Îmbrăcați în ursuleți sau în tăietori de lemne, activiștii s-au întâlnit la ora 10.00, în fața sediului internațional al FSC, pentru a convinge organizația de certificare să-și retragă sprijinul oferit Schweighofer.
Directorii FSC au ieșit în întâmpinarea activiștilor și au primit volumele de semnături. „Cred că este foarte clar că FSC este de partea unui management sustenabil al pădurilor, și în România la fel. Noi nu sprijinim ilegalitățile și nu ne punem logoul pe produse de proveniență ilegală”, a explicat Gemma Boetekees, Global Network Director din partea FSC.
În luna decembrie 2016, FSC și-a încheiat propria anchetă cu privire la cazul Schweighofer și a concluzionat că într-adevăr compania austriacă a achiziționat lemn ilegal și a încălcat legea în România. Board-ul directorilor FSC a ales să pună compania într-o perioadă de probă, deși echipa proprie de experți a recomandat retragerea definitivă a certificatului de sustenabilitate.
Comunitatea de-clic a lansat o petiție prin care solicita FSC ca, la finalul perioadei de probă, să se dezasocieze complet de Schweighofer. Acestei campanii s-au alăturat organizații din Germania și din Austria, țări ce importă cele mai mari cantități de lemn românesc din Europa. Cele 250.000 de semnături înmânate astăzi către FSC provin din: România – 32.000, Germania – 210.000 și Austria – 8.000.
Citiți și:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.