[ViDEO] BRAŞOV. Interlopul Alen Moisin este din nou cercetat penal, pentru trafic de droguri de mare risc, de opere de artă şi de colţi de fildeş
Unul unul dintre liderii mediului interlop braşovean, Alen Daniel Moisin (foto 1), cunoscut pentru numeroasele infracţiuni comise cu violenţă de-a lungul timpului (tulburarea liniștii publice, proxenetism, furt calificat, infracţiuni informatice, infracţiuni contra persoanelor, şantaj, cămătărie, trafic de droguri) a trecut la un alt nivel şi s-a apucat şi de trafic cu opere de artă furate, afaceri cu colţi de fildeş, iar de această dată fiind cercetat şi pentru de deţinere ilegală de arme.
La ora actuală, pe numele său sunt emise mai multe mandate europene de arestare. La începutul anului, el a fugit din ţară, deşi se afla în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru trafic de droguri de mare risc. A fost depistat şi reţinut într-un hotel din Madrid, Spania, iar după miezul nopţii va fi readus în ţară, sub escortă, pentru a fi predat autorităţilor de cercetare penală din Braşov. Astfel, a fost destructurată o întreagă reţea infracţională deosebit de periculoasă, coordonată de Moisin, după cum susţin anchetatorii.
În 7 septembrie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Braşov s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un grup infracţional organizat coordonat de de Alen Moisin obţine importante sume de bani din comercializarea unor mari cantităţi de droguri de risc precum şi că deţine, în scopul comercializării, mai multe opere de artă sustrase cel mai probabil de pe teritoriul Spaniei. A doua zi s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi furt.
Astfel, au fost desfăşurate mai multe percheziţii domiciliare, în Braşov şi Săcele, la locuinţe folosite de membrii grupării. (vezi video 1)
Potrivit informaţiilor prezentate de anchetatori, activităţile de prindere în flagrant s-au desfăşurat în luna ianuarie, fiind recuperate 46 de picturi, cel mai probabil sustrase de la colecţionari ai unor state membre UE, unele dintre acestea datând din secolele XVIII – XIX, a căror valoare totală a fost estimată provizoriu la peste 50.000 euro, în cauză fiind dispusă efectuarea unei evaluări pentru stabilirea provenienţei, vechimii şi valorii artistice a acestora. De asemenea, au fost ridicate patru colţi de fildeş de elefant, cu greutatea totală de 53 de kilograme, având o valoare estimată la 53.000 de euro. Totodată, au fost probate şi activităţi de trafic de droguri, fiind confiscate aproximativ 1,5 kg de cannabis, ce urmau să fie distribuite pe raza municipiului Braşov.
„Din septembrie 2016, în atenţia DIICOT Braşov a apărut informaţia că suspectul Alen Moisin, aflat în arest la domiciliu, coordona o grupare infracţională care se ocupa cu obţinerea de importante sume de bani din trafic cu droguri de risc procurate din străinătate, şi, de asemenea, deţine o colecţie de opere de artă sustrase din Spania şi din alte ţări europene. Printre operele de artă descoperite cu ocazia percheziţiilor se aflau şi tablouri semnate de Pablo Picasso, însă ulterior s-a stabilit că acestea erau doar copii după operele marelui artist, însă pe care ar fi putut lua câteva mii de euro pentru fiecare tablou dacă ar fi reuşit să le vândă”, a spus şeful DIICOT Braşov, procurorul Cătălin Borcoman (foto 2 dreapta).
Grupare de tip mafiot piramidală
Din investigaţiile efectuate a rezultat că Moisin a constituit o structură infracţională de tip mafiot piramidală, plasându-se în vârful acestei structuri. Deşi se afla în arest la domiciliu la începutul acestui an, Moisin a reuşit să fugă din ţară, în perioada 10-11 februarie, prin judeţul Bihor, apoi şi-a procurat acte false din Ungaria, cu care a ajuns „prin zona verde” până în Spania, la Madrid.
Cu ocazia percheziţiei făcute la locuinţa interlopului, anchetatorii au găsit, într-o groapă săpată în curte, lângă gard, un pistol Bruni, 100 de cartuşe de 9 mm, câteva sute de grame de cannabis, un permis de conducere de Mexic şi o carte de identitate fasificată, potrivit comisarului şef Emanuel Samson din cadrul BCCO Braşov (foto 2 stânga).
Gruparea infracţională era formată din 11 persoane, dintre care trei au fost arestate preventiv, iar pentru opt s-a dispus măsura controlului judiciar.
Printre suspecţi s-a aflat şi un ofiţer în cadrul unei unităţi militare de pe raza judeţului Braşov. Consumator de droguri, acesta şi-a făcut în timp datorii la Moisin, pe care nu mai apuca să o plătească. Astfel că a acceptat să se achite de datorie prin vânzarea de droguri, după cum ne-au spus anchetatorii. Conform înţelegerii, Moisin i-a dat ofiţerului cantitatea de 500 grame cannabis, urmând ca după comercializarea drogurilor să-i plătească suma de 18.500 lei.
Fiind descoperit, ofiţerul şi-a recunoscut fapta şi a fost deja condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri de risc. Sentinţa pronunţată la Tribunalul Braşov nu este, însă, definitivă.
Potrivit surselor citate, Moisin i-a plasat şi finului său un rol important în această amplă activitate ilegală cu droguri, ajutat de prietena lui. Cei din urmă menţionaţi coordonau vânzările de droguri procurate de „naşul Alen” şi colectau banii de la dealeri. De asemenea, „finul” se ocupa cu găsirea de cumpărători pentru tablourile furate.
Pe palierul de execuţie al grupării conduse de către inculpatul Alen Daniel Moisin au fost recrutaţi alţi cinci inculpaţi, care erau fidelizaţi liderilor reţelei, fie prin diverse recompense financiare, fie prin „corecţii” fizice sau psihice aplicate de către membrii ierarhic-superiori. La această concluzie s-a ajuns în timpul investigaţiiilor.
Săltaţi rând pe rând
În 20 ianuarie, în jurul orelor 20.00, poliţiştii de la Supravegheri Judiciare Braşov i-au făcut lui Alen Moisin vizita de lucru, având în vedere că acesta se afla în arest la domiciliu ca măsură preventivă în speţă, iar pentru că nu l-au găsit, l-au dat în urmărire, conform procedurilor.
Potrivit informaţiilor oferite de DIICOT, în cursul aceleiaşi seri, pe raza municipiului Săcele a fost efectuat un control asupra unui autoturism aparţinând tatălui finului lui Moisin, ocazie cu care a fost identificată o pungă conţinând aproximativ 300 grame cannabis. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că respectiva pungă fusese dată de Moisin finului său cu câteva ore înainte.
În 22 ianuarie, un alt membru al grupării aflat sub filaj a fost oprit în trafic imediat după ce a ridicat de la locuinţa lui Moisin cantitatea aproximativă de 85 grame cannabis.
„În total, în cauză a fost identificată şi ridicată cantitatea aproximativă de aproximativ 1.5 kg de cannabis, însă din cercetări a rezultat că numai în cursul anului 2016 inculpatul Alen Daniel Moisin a introdus, prin intermediari, pe teritoriul României, cantitatea de peste 10 kg cannabis”, a precizat poliţistul de la Crimă Organizată Braşov, comisarul şef Emanuel Samson.
Ca un rezumat, în cauză au fost efectuate cinci constatări ale unor infracțiuni flagrante și trei percheziţii domiciliare.
„Urmare a cercetărilor efectuate în cauză precum şi în alte cauze conexe, procurorii DIICOT din Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 11 persoane, trei fiind cercetate în stare de arest preventiv și alte opt sub control judiciar. În cauză a fost declanșată o amplă activitate de asistenţă juridică internaţională adresată autorităţilor spaniole, astfel încât Alen Daniel Moisin a fost localizat şi prins în Madrid la data de 18 februarie 2017. În perioada 6-7 aprilie 2017, în cadrul cererii de comisie rogatorie, procurorii DIICOT s-au deplasat la Madrid, în vederea audierii inculpatului Alen Daniel Moisin şi aducerii la cunoştinţă a faptelor reţinute în sarcina sa. O dată adus în ţară, inculpatul va fi predat autorităților române în baza unui mandat european de arestare emis de către Curtea de Apel Braşov”, a încheiat Borcoman conferinţa de presă susţinută ieri. (alte detalii în video 2)
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.