Trimiși în judecată de DNA BRAȘOV
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpați (din care cinci sunt societăți comerciale) pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, evaziune fiscală, spălare a banilor (comise sub forma autoratului, complicității și a instigării).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„În perioada octombrie 2012 – octombrie 2015, în contextul implementării proiectului «Centru de întreținere corporală și înfrumusețare Day Spa N. P+E+M și împrejmuire», administratorul de drept al SC Nikit Consulting SRL (jud. Brașov), la instigarea administratorului de fapt (ambii inculpați în prezenta cauză), ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente false (14 facturi fiscale emise de inculpata SC Strarom Impex SRL precum și înscrisurile justificative ale acestora), care priveau contravaloarea unor lucrări de construire nerealizate în realitate.
Prin aceste demersuri, SC Nikit Consulting SRL a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 837.896 lei.
De asemenea, prin înregistrarea în contabilitate a celor 14 facturi emise de către inculpata SC Strarom Impex SRL, ce conțineau operațiuni nereale, inculpata SC Nikit Consulting SRL ar fi dedus în mod nelegal TVA în valoare totală de 214.126 lei. Ulterior, acele operațiuni nereale ar fi stat și la baza a 2 solicitări de rambursare de TVA întocmite de inculpata SC Nikit Consulting SRL (din care a fost aprobată doar una dintre ele), ocazie cu care organele fiscale au acceptat rambursarea a 120.030 lei
În același context, pentru a se disimula faptul că sumele de bani obținute de inculpata SC Strarom Impex SRL din achitarea celor 14 facturi (1.050.899,55 lei) proveneau din săvârșirea unor infracțiuni, acestea ar fi fost «transferate» către alte trei firme controlate de administratorul de fapt al SC Nikit Consulting SRL.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția Națională de Administrare Fiscală au comunicat că se constituie parte civilă cu sumele de 732.146 lei și respectiv 214.126 lei”. În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de toți inculpații, potrivit DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Inculpat condamnat după recunoașterea vinovăției
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor, toate săvârșite în formă continuată. „În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 (doi) ani și 11 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat”, au precizat reprezentanții DNA.
Inculpată trimisă în judecată în alt dosar
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „În perioada 2011-2014, inculpata, ar fi determinat-o pe mama sa (în prezent decedată) să depună, prin intermediul unui mandatar, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente ce aveau la bază un contract de arendă încheiat în mod fictiv, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată în condițiile în care acele suprafețe de teren nu au fost exploatate în mod efectiv.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 594.912 lei. În cursul anului 2021, inculpata a consemnat într-un cont bancar suma menționată mai sus.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză”.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov.
VEZI ȘI:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.