Delicte

Sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene, după perchezițiile de ieri

Două persoane au fost plasate sub control judiciar, pentru fraudă cu fonduri europene. Măsura preventivă vine după perchezițiile de ieri, din Caransebeș, jud. Caraș-Severin.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de astăzi, asupra a doi inculpați, persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Date din ordonanțele procurorilor:

În perioada 2016 – 2022, cei doi inculpați ar fi inventat un mecanism ce presupunea crearea, în mod artificial, a condițiilor necesare obținerii în mod nelegal de fonduri europene, în contextul implementării unor proiecte derulate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care vizau, printre altele, “Instalarea tânărului fermier …..” și “Agricultură ecologică”.
Concret, cei doi inculpați ar fi înființat atât pe numele lor cât și pe numele altor persoane din anturajul acestora entități juridice (societăți comerciale sau persoane fizice autorizate) pe care, în fapt, le controlau și, ulterior, atât personal cât și prin intermediari, ar fi depus la cele două organisme menționate mai sus mai multe documente și declarații false sau inexacte (declarații, adeverințe, certificate, etc.), prin intermediul cărora ar fi încercat să dovedească îndeplinirea condițiilor de eligibilitate pentru obținerea fondurilor nerambursabile.
În realitate, niciunul dintre inculpați nu ar fi îndeplinit condițiile pentru a fi considerat un ”fermier activ”, nedesfășurând nicio activitate agricolă, terenurile arendate (livezi, pășuni, etc.) fiind lăsate în paragină.
Prin aceste demersuri, cei doi inculpați ar fi obținut fonduri europene în valoare de 2.000.000 lei.


În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii, până la concurența sumei menționate mai sus. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent.

Ar fi vizați de anchetă membri ai clanului Cârpaci, conform digi24.ro.

Inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button