Delicte

Și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, este urmărit penal în dosarul achiziției de vaccinuri antiCOVID-19

Și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, este urmărit penal în continuare în dosarul achiziției de vaccinuri antiCOVID-19…

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul VOICULESCU VLAD VASILE, la data faptelor având funcția de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte),
– complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de “opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.
De asemenea, suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer. Precizăm că acest memorandum ar fi fost susținut spre aprobare în ședința Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuții delegate de ministru al Sănătății.

arată DNA.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. Cu toții beneficiază de prezumția de nevinovăție – amintește DNA.

Mesajul lui Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu se consideră nevinovat. Iată ce a transmis fostul ministru al Sănătății, printr-un comunicat remis astăzi, înainte să se prezinte la DNA:


„Tot ce am reușit în ultimii 10 ani a fost prin încrederea oamenilor. Prin încrederea voastră. Merg astăzi la DNA ca să aud pentru prima dată cum se justifică deformarea realității și lansarea unor acuzații defăimătoare de către o instituție a statului român. Acuzațiile actuale par ridicole, lipsite de orice suspiciune de corupție. România a cumpărat, de fapt, mai puține doze de vaccinuri per capita decât majoritatea țărilor UE în 2021. Nu există nici un comportament neobișnuit sau corupt în această situație.
România, prin mecanisme europene, a avut acces la vaccinuri în timp util, înaintea altor zeci de țări din lume și asta a salvat vieți și a redeschis economia.

În calitate de fost ministru al Sănătății, deciziile privind vaccinarea nu au fost în mâinile mele, deși în cele 3 luni de mandat am militat permanent ca Ministerul Sănătății să fie implicat.
Oricât de greu ar fi de crezut, Ministerul Sănătății în acea perioadă nu a fost parte a deciziilor legate de vaccinare, dar acesta este adevărul. Asta nu înseamnă că nu am făcut tot ceea ce mi-a stat în putință. Eforturile mele și ale echipei, în cele 3 luni de mandat, au fost concentrate atunci pe asigurarea accesului egal la vaccinuri, deschiderea spitalelor pentru bolnavii cronic și conceperea PNRR pe sănătate.
Dincolo de persoanele cărora li se repartizează acum vina, «vina» în sine este de ordinul ridicolului. Fără să existe absolut niciun indiciu sau măcar vreo suspiciune de corupție, acuzația este că cineva din România ar fi cumpărat (nu știm raportat la ce) prea multe vaccinuri. În fapt, oricât de antipatic mi-ar fi mie domnul Cîțu – cel care lua deciziile, la inițiativa domnului Gheorghiță și în acord permanent cu președintele Iohannis – România a făcut atunci ceea ce a făcut fiecare țară din Uniunea Europeană!”.

Vezi și: DNA continuă urmărirea penală față de Florin Cîțu, în dosarul achiziției de vaccinuri antiCOVID-19 / Abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
5 luni în urmă

[…] Și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, este urmărit penal în dosarul achiziției d… […]

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare