Delicte

Șefi în Poliția Locală, judecați pentru presupuse ilegalități în domeniul imobiliar

Șefi din Poliția Locală Iași au fost trimiși în judecată de DNA pentru presupuse ilegalități în domeniul imobiliar. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată în stare de libertate.

În cauză, s-au desfășurat cercetări cu privire la modalitatea în care angajați ai Poliției Locale și ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) ar fi permis construirea presupus nelegală, pe raza municipiului Iași, a mai multor imobile. Faptele ar fi dus la obținerea unor foloase necuvenite pentru investitorii imobiliari. În total, șase persoane au fost trimise în judecată. Patru dintre inculpați erau șefi în Poliția Locală Iași când ar fi fost comise presupusele ilegalități.

Lista inculpaților:

GRUMEZA GEORGEL, la data faptelor director executiv adjunct al Poliției Locale Iași, acuzat de:

 • uzurparea funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
 • participație improprie, sub forma complicității, la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
 • complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

HRIȚCU ADRIAN, la data faptelor director executiv adjunct al Poliției Locale Iași, acuzat de:

 • uzurparea funcției (…)
 • participație improprie, sub forma complicității, la infracțiunea de abuz în serviciu (…).

TULICĂ MIHAELA, la data faptelor șef Serviciu Control Urbanism, Afișaj Stradal din cadrul Poliției Locale Iași, acuzată de:

 • uzurparea funcției (…) în formă continuată,
 • participație improprie, sub forma complicității, la infracțiunea de abuz în serviciu (…) în formă continuată,
 • complicitatea la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…).

SPÎNU ANDREI-VALENTIN, la data faptelor polițist local în cadrul Poliției Locale Iași, acuzat de:

 • uzurparea funcției (…) în formă continuată,
 • participație improprie, sub forma complicității (…) în formă continuată,
 • complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu (…),
 • fals intelectual, în formă continuată,

PANAINTE IONEL, la data faptei registrator la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

 • participație improprie, sub forma complicității, la infracțiunea de „abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, în formă continuată,
 • complicitate la infracțiunea de „abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Date din rechizitoriu

DNA a oferit date din rechizitoriu. Faptele ilegale ar fi fost comise în perioada 18 iulie 2016 – 28 decembrie 2017. cei patru polițiști locali, cu știință, ar fi semnat/emis în fals, pe numele persoanei fizice cinci certificate de atestare a edificării unor imobile municipiul Iași, „deși nu aveau atribuții legale în acest sens (acest atribut aparține, în mod exclusiv, în conformitate cu prevederile legale, primarului municipiului Iași, respectiv arhitectului-șef al municipiului Iași)”.

Patru dintre certificate ar fi fost depuse de beneficiar la O.C.P.I. Iași. Ulterior, ar fi fost emise de către registratori, fără vinovăție, încheieri de intabulare a dreptului de proprietate prin construire.

„În același context, la data de 12 februarie 2018, inculpatul Panainte Ionel, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în sensul că, urmare a cererii depuse de aceeași persoana fizică, ar fi emis în mod nelegal o încheiere (ce avea la bază cel de-al 5-lea certificat emis în condițiile de mai sus) prin care ar fi fost admisă intabularea unui imobil cu menționarea regimului de înălțime (D+P+2E+M, cu o suprafață construită desfășurată de 2.110 mp) pentru care lucrările ar fi fost efectuate fără autorizație de construire”, se arată în comunicatul DNA.

Ar fi fost construite în mod nelegal 159 de apartamente în loc de 24, pentru cât era autorizație.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași.

Față de suspecta Orhian Mihaela-Anda, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.

Inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 an în urmă

Pe cei din Brașov nu-i verifică nimeni?

Back to top button