Delicte

Peste 100 de cetățeni germani, înșelați pe internet de o grupare infracțională din România. Prejudiciul depășește o jumătate de milion de euro

 

Șapte percheziții au fost efectuate, azi-dimineață, în localitățile Râmnicu Vâlcea, Chiajna – județul Ilfov, Novaci, Târgu Jiu – județul Gorj și în București, într-un caz privind vânzări fictive de bunuri.

Acțiunea a fost coordonată de DIICOT.

În urma perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, memory stick-uri, harduri de memorie, laptopuri, carduri bancare și bani în valută.

Procurorii DIICOT au precizat că suspecții în caz au fost depistați în urma unei anchete desfășurate în colaborare cu autoritățile judiciare din Germania – Parchetul Detmold și că gruparea ar fi fost formată din cel puțin 30 de persoane (cetățeni români), ce au început să acționeze din primăvara anului trecut.

„În concret, falsificând site-urile unor companii comerciale renumite, autorii postau anunțuri de vânzare având ca obiecte, în principal utilaje, recomandând celor interesați de achiziţionarea lor să vireze banii în conturi deschise în străinătate cu acte de identitate false. În vederea intrării în posesia produsului infracţional, aceştia procedau, în principal, la transformarea sumelor respective în criptomonedă”, au precizat reprezentanții DIICOT.

Pe lângă perchezițiile de astăzi, au fost efectuate unele și pe 27 septembrie 2018, în România și în Bulgaria, în vederea identificării și tragerii la răspundere penală a membrilor grupării.

Inițial, în urma perchezițiilor din data de 27.09.2018 s-a dispus arestarea preventivă a doi dintre suspecți, însă cercetările au continuat în vederea identificării liderilor.

Până în acest moment au fost identificate 125 de victime, cetăţeni germani, care au fost fraudate în perioada mai 2018 – martie 2019 de către membrii grupării cu o sumă totală de peste 600.000 de euro, însă datele indică în mod cert o activitatea infracţională mult mai ridicată.

În urma perchezițiilor efectuate astăzi, la sediul DIICOT – BT Vâlcea urmează a fi audiate 12 persoane. Cu ocazia perchezițiilor a fost identificată și o persoană urmărită general pentru comiterea de infracțiuni informatice. Este vorba despre un bărbat de 34 de ani, din Drăgășani, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, eliberat de Tribunalul Râmnicu Vâlcea. Bărbatul ar fi săvârșit mai multe infracțiuni de fraudă. El a fost depistat în Chiajna.

„De asemenea, au fost depistate importante sume de bani, autoturisme și alte bunuri cu privire la care urmează a fi instituite măsuri de indisponibilizare”, au precizat procurorii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button