Delicte

Persoane trimise în judecată, DUPĂ 7 ANI de la cele 29 de percheziții efectuate inclusiv în BRAȘOV

 

După mai bine de șapte ani de când au fost efectuate 29 de percheziții domiciliare, inclusiv în Brașov, într-un dosar de infracțiuni informatice, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava a trimis în judecată 25 de persoane bănuite că au făcut parte din gruparea infracţională specializată în astfel de infracțiuni. 

Ancheta în sine a durat în jur de nouă ani și a presupus inclusiv colaborarea cu autorități judiciare din alte state și cu ofiţerii Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Inculpații ar fi sustras bani din conturile unor cetăţeni italieni, cauzând un prejudiciu total de sute de mii de euro, conform monitorulsv.ro. Infracțiunile ar fi fost comise în perioada 2010 – 2012. 

Ancheta a început în 2011, dar gruparea a fost anihilată în iulie 2012, când procurorii DIICOT Suceava au organizat 29 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Suceava, Brașov, Arad, Sibiu, Călăraşi, Constanţa, Bacău şi Iaşi. Operaţiunea s-a soldat cu ridicarea a 17 persoane. În urma descinderilor, au fost ridicate numeroase bunuri, inclusiv dispozitive de skimming/citire card-uri, 5 autoturisme, 87.700 lei, 29.700 euro şi 13.440 lire.

Procurorii susțin că metoda folosită a fost cea a mesajelor de tip spam.

Inculpații ar fi intrat în baza de date a băncii Poste Italiene de unde au scos lista cu o parte dintre clienţi, cărora le-au trimis prin mail mesaje de tip spam, îndrumându-i să acceseze linkuri către pagini web clonă, unde să introducă datele bancare personale (user/nume utilizator, parolă acces, număr card, data expirării). După ce unii dintre clienții băncii au dat curs acestor mesaje, suspecţii au accesat conturile lor și au efectuat transferuri frauduloase în alte conturi, pe care apoi le goleau retrăgând bani de la ATM-uri, cu ajutorul unor carduri.

„Infractorii procurau în prealabil aceste carduri de la diverşi cetăţeni italieni, contra unor sume cuprinse între 100 şi 250 euro, şi le trimiteau în România, Germania, Anglia unor persoane care aveau ca sarcină scoaterea banilor în numerar de la diverse ATM-uri, imediat ce au fost alimentate de pe conturile fraudate”, au explicat anchetatorii. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button